În Bacău, apele au distrus sute de hectare cu grâu și porumb
Data publicării:
Acest fermier nu a mai închis un ochi de joia trecută, când o rupere de nori aproape că i-a înghiţit toată cultura de sfeclă de zahăr. Ghinionul s-a abătut asupra lui la nicio lună de la însămânţarea plantelor. A cheltuit peste 100.000 de lei cu cele 34 de hectare de teren iar acum, în loc să se gândească la profit, calculează pierderile.
Sunt mulți fermieri care adună pagubele de pe sute de hectare de teren, din cauza apei care băltește în lanuri. Iar şansele să primească despăgubiri, pentru că a plouat prea mult, sunt inexistente. "În ce privește despăgubirile pentru asemenea fenomene, el nu este un fenomen asigurabil, asiguratorii nu plătesc asemenea fenomene meteo care au afectat culturile agricole," a explicat Ghiță Burlui, director executiv la Direcţia Agricolă Bacău.
Pentru a recolta in toamnă porumb, grâu sau floarea soarelui, mare parte dintre fermieri trebuie să o ia de la capăt cu însămânțările. Asta înseamnă cheltuieli suplimentare, așa ca nu este exclus ca în lunile următoare să asistăm la noi scumpiri. "Trebuie să luăm în calcul că, în afară de factorii de mediu pe care putem să-i controlăm mai puţin şi care vin o dată la patru, cinci ani de zile, ceilalţi factori care vin din scumpirile input-urilor trebuie să înţelegem că în fiecare an acestea cresc într-o oarecare proporţie cu câte 10-15%," a spus Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR.
Pentru a putea lucra din nou pământul, agricultorii ar avea nevoie de vreme însorită, dar pentru sfârșitul lunii meteorologii prognozează ploi.