Mugur Andronic a aflat în urmă cu doi ani că suferă de astm bronşic şi de atunci, la începutul sezonului rece, se vaccinează împotriva gripei pentru că în caz contrar starea de sănătate i s-ar agrava. Anul acesta, de teamă că nu va găsi vaccinul în cabinetele medicilor de familie şi-a achiziţionat serul din farmacie. A plătit 35 de lei pentru el. „Ca bolnav în primul rând evit aglomeraţiile, prefer trenul decât maxi taxi şi astăzi au tuşit destui în maşină,” spune bărbatul.
De dozele de vaccin antigripal ar urma să beneficieze gratuit copiii, bătrânii, bolnavii cronic şi personalul medical. Specialiştii spun că acest ser este unul dintre cele mai eficiente şi că lipsa lui poate duce la apariția focarelor de gripă. „Gripa şi toate virozele se transmit prin aer, pur şi simplu prin nişte picături invizibile pentru noi, dar care ele, vorbind la o distanţă de jumătate de metru spre exemplu sau strănutând sau tuşind, se transmit şi atunci pericolul este foarte mare,” a spus Maria Daniil, medic de familie.
„Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Centrului de Control a Bolilor din Statele Unite este că vom avea cândva o pandemie importantă de gripă dacă nu se acoperă vaccinal populaţia şi este foarte important. Gripa este o infecţie virală, dar este o infecţie virală gravă,” a declarat Traian Mihăescu, şeful Clinicii de Pneumologie. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi au cerut de la Ministerul Sănătății 50 de mii de doze. Nu au primit nici măcar promisiuni.
„Aceste date au fost transmise deja Ministerului Sănătăţii urmând ca în perioada imediat următoare să fim informaţi cu privire la dozele care ne vor fi transmise, numărul de doze şi când vor ajunge acestea la Iaşi. Nu avem informaţiile referitoare la această licitaţie deocamdată,” a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Anul trecut, în Iaşi au fost vaccinate 42.000 de persoane.