După doi ani în care programul de fertilizare in vitro finanţat de stat a fost sistat, Ministerul Sănătăţii a decis reluarea lui. Numai că Iaşul, centru medical universitar, nu se regăseşte pe listă. Vestea a distrus visul celor 50 de cupluri care îşi puneau speranţa în acest program. Elena şi Constantin încearcă de patru ani să aducă pe lume un copil. Au cheltuit mii de euro pe analize, iar costul unei fertilzări in vitro, 3.000 de euro, este prea mare. Singura lor şansă era ca statul să-i ajute cu jumătate din costuri, însă Iaşul nu e pe lista Ministerului Sănătăţii. Iar mersul la alte clinici din ţară nu e o soluţie, spun tinerii.
"Costuri, cazare, transport, masă, s-ar ridica undeva la echivalentul unei fertilizări. Ar trebui să se conştietizeze faptul că, în România, natalitatea este în scădere şi că sunt cupluri care îşi doresc un copil şi nu-l pot avea," spune o pacientă.
Soţul ei susţine acelaşi lucru: "pentru rezultate optime e să fie şi acea, să zic eu, linişte sufletească, să fie cât de cât eliminat stresul. Şi noi, la rândul nostru, cotizămla stat, ne achităm de datoriile pe care le avem către statul român. Ca cetăţeni ar trebui să beneficiem de un minim ajutor"
Medicii din Iaşi spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza unei neînţelegeri şi spun că fac eforturi pentru ca Iaşiul să fie inclus în programul naţional.
Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Reproductivă: "din nefericire, sunt extraordinar de multe familii care pot şi trebuie să fie ajutate. Cheltuiala până la urmă a statului este minimă în raport cu beneficiile care se realizează în situaţia în acer se obţin copii sănătoşi."
Pentru a beneficia de fertilizarea in vitro prin programul statului, femeile trebuie să fie căsătorite de cel puțin doi ani și să aibă vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani. În zona Moldovei, peste o sută de copii au venit pe lume prin fertilizare in vitro cu bani primiţi de la Ministerul Sănătății.
>