Valerica Olaru este mama a cinci copii, iar anul acesta pe doi dintre ei a fost nevoită să-i retragă de la şcoală. Femeia spune că din cei 700 de lei care intră lunar în casă nu își permite să îi ţină pe toţi la studii: „Trebuia să strâng banii în două luni de zile ca să pot să-i îmbrac şi să-i trimit la şcoală, ca să pot să le iau caiete, geantă şi după aia mai ţârâiam aşa, luam mai puţin de mâncare ca să vă spun clar, luam mai puţin de îmbrăcat ca să pot să luăm caiete.”
Cei doi copii ar trebui fie elevi în clasele a VI-a și a VII-a, dar, în loc să învețe, muncesc acum cot la cot cu oamenii mari. Cu glasul plin de amărăciune, amândoi recunosc că și-ar dori să meargă la școală, dar înțeleg că sunt prea săraci pentru asta.
„Mă mai duc în pădure, mai dau mâncare la porc, îi mai dau drumul şi am grijă de el, mai car apă,” povestește unul dintre copii despre sarcinile lui zilnice.
Asemeni celor doi frați din județul Iași, sunt sute de copii, iar psihologii atrag atenția că abandonul şcolar va lăsa urme adânci în personalitatea lor.
„Este o scăzută imagine de sine, poate duce la delincvenţă, poate duce la depresie şi de aici orice este posibil pentru că o persoană care nu are încredere în ea şi nu se respectă pe sine nu-i va respecta nici pe ceilalţi,” a explicat psihologul Mihaela Ghircoiaș.
„Procentul de elevi care abandonează cursurile în judeţul Iaşi se situează în jur de 0,50 la sută, deci vorbim în jur de 500 de elevi care aleg să nu mai frecventeze cursurile,” a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Ca să ajute la remedierea situației, Inspectoratul Școlar Județean a pus în practică o serie de programe sociale. Prin intermediul acestora, copiii din familiile defavorizate primesc burse sociale, rechizite gratuite și imbrăcăminte.