Anamaria are 29 de ani şi este însărcinată pentru prima dată. Până acum a pus cariera pe primul plan și a luat cu greu decizia de a face un copil. Tânăra spune că a rămas uimită de câți bani trebuie să plătească pe analize: „este foarte scump, nu mă aşteptam. Sunt foarte multe analize, bineînţeles că nu te obligă nimeni să le faci, dar te simţi tu nevoit şi un pic obligat să le faci pentru că e pentru binele tău şi al copilului”.
De cheltuielile prea mari se plâng şi multe alte mame. Așa se explică datele de la ultimul recensământ, care arată că Iaşiul are cu 45.000 mai puţini locuitori decât în 2002.
Iar medicii spun că, pe lângă faptul că numărul de naşteri a scăzut dramatic, multe dintre ele sunt și cu probleme.
„Dacă pe vremuri aveam 10-11 naşteri într-o gardă, acum avem cinci câteodată, una-două în general, şi, din păcate, multe dintre acestea sunt cu probleme, cu patologie asociată. În condiţiile în care femeia gravidă nu efectuează consultaţia prenatală de calitate, evită, pe motive economice sau datorită lipsei de educaţie, să se prezinte corect la medicul de familie şi medicul obstetrician, ne confruntăm cu patologii asociate extrem de dificile şi atunci și naşterile sunt dificile”, a declarat Mădălina Nour, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ''Elena Doamna''.
Şi specialiştii de la Maternitatea Cuza Vodă se plâng de o scădere a naşterilor. Dacă în 2007 erau 7.400 de naşteri, în 2012 au fost mai puţine cu 1.500. Chiar şi aşa, numărul naşterilor premature se menţine la 14 procente.
„Se observă o reorientare a populaţiei către nici nu ştiu cum să-i spun dacă abţinere de a face copii sau copii mai târziu. A crescut şi vârsta mamelor. Ori sunt mame foarte mici, minore, eleve, ori sunt mame peste 35 chiar spre 40 de ani”, a spus Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ''Cuza Vodă''.
Sociologii pun scăderea naşterilor şi pe plecarea în străinătate a tinerilor.
„Populaţia care migrează este o populaţie în general între 20 şi 40 de ani, care ar putea să facă copii şi chiar, dacă au, vor pleca cu ei în alte ţări. Vom avea probleme să spunem demografice pe termen mediu şi lung cu siguranţă”, a explicat sociologul Adrian Netedu.
CITEȘTE ȘI: Operația de cezariană, la modă în maternitățile de stat din Iași