Ambulatoriul de la cea mai mare maternitate din Moldova va avea o suprafaţă de 850 de metri pătraţi şi, după inaugurare, va avea două servicii medicale noi - şcoala părinţilor şi kinetoterapie. Spaţiul va fi amenajat cu peste 300 de piese de mobilier, aparatură medicală şi echipamente de ultimă generație.
„Principalele dotări sunt legate, în principal, de modul de investigare a pacientelor în condiţii de ambulatorii şi este foarte important ca numărul internărilor continue să fie redus pentru că aceste internări continui costă”, a declarat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi.
Se estimează că, în primul an de funcţionare, peste 30 de mii de persoane vor beneficia de serviciile medicale. La Maternitatea Cuza Vodă se înregistrează, anual, aproximativ 6.000 de nașteri. Patru firme au depus deja oferte, iar Consiliul Judeţean se pregăteşte să înceapă lucrările şi la alte proiecte.
„Celelalte două ambulatorii pe care le vom reabilita, cel de la Spitalul de Neurochirurgie şi cel de la Spitalul de Pneumoftiziologie, aceste caiete de sarcini pentru licitaţia de construcţii sunt la ANRMAP în acest moment, în evaluare, când vom primi lumina verde de la ANRMAP le vom urca pe SEAP”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
„Proiecte care erau la început pe lista de rezervă, ele sunt finanţabile în acest moment. Am găsit înţelegerea de a fructifica economiile care rezultă din licitaţii, din penalităţi şi neeligibile pentru a fi translatate pe proiectele pe care le avem în listele de rezervă”, a explicat Constantin Apostol, directorul ADR Nord-Est.
Ambulatoriul de la Spitalul de Pneumoftiziologie va primi 2,5 milioane de euro, iar cel de la Spitalul de Neurochirurgie 1,5 milioane de euro, tot de la Uniunea Europeană.