IAȘI. Locuitorii din satul Hilița se pregătesc să exporte zacuscă
Data publicării:
Ideea unei colaborări între localnici i-a venit directorului de la şcoala din Hiliţa, judeţul Iaşi. A văzut cum an de an legumele şi fructele din comună nu sunt culese în totalitate şi se pierd. Aşa că au decis să transforme surplusul în venit. Fie că este vorba de zacuscă sau gem, toate produsele se prepară după reţete vechi. Iar după o porţie de zacuscă 100% naturală, copii primesc şi un desert pe măsură. Şerbetul de coarne este în topul preferinţelor.
Produsele nu rămân doar în cămările gospodarilor care le produc. Iniţiativa lor s-a transformat într-o micã afacere. Borcanul cu gem costă 10 lei, la fel cel cu zacuscă. Dulceața este 15 lei, cea de nuci verzi - 20 lei.
Cei din satul Hiliţa sunt primii care au avut curajul sã se unească într-o mică asociaţie. Mulţi deţin o bucată de pământ, dar care nu ştiu sau nu vor să o transforme într-o sursă de venit.
Directorul executiv al Camerei Agricole Iași, Monica Pandelea, a declarat: ”Există un număr de aproximativ 32000 de mici producători care ar putea produce împreună și comercializa împreună o hrană care să asigure consumatorilor produse mult mai sănătoase.”
Fie că este vorba de zacuscă, de gem sau şerbet, produsele din Hiliţa vor ajunge în câteva zile şi în magazine.