Medicul Constantin Barabolschi trebuia să iasă la pensie în urmă cu patru ani. De atunci, periodic i s-a înnoit contractul la unitatea medicală. Şi asta pentru că este singurul psihiatru pediatru de la centrele de sănătate mintală. Mărturiseşte că volumul de muncă este imens - anul acesta s-a ocupat de peste 2.000 de copii cu afecţiuni psihice. Programul său de lucru se împarte între cele două centre de sănătate mintală şi gărzile de la Spitalul Socola.
„Nu am fost la cabinet particular să lucrez pentru că ştiu cât de necăjiţi sunt oamenii, conştiinţa de mine nu poate să mai ceară nişte bani, aş putea câştiga foarte uşor mai mulţi bani, dar nu vreau, vreau să dorm liniştit, unu, și doi, nu mă interesează banii aşa de mult,” a explicat Constantin Barabolschi, medic neuropsihiatru pediatru.
Conducerea Spitalului de Psihiatrie susţine că a încercat în repetate rânduri să găsească un înlocuitor, dar fără succes. „Avem o reală problemă legată de numărul medicilor specialişti neuropsihiatrie infantilă, ar trebui să mai angajăm cel puţin doi medici pentru a asigura asistenţa medicală a copiilor. Însă, la nivel naţional, în momentul de faţă, există 124 de astfel de medici specialişti. Este o specialitate abordată mai greu de către tinerii medici,” a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului Socola din Iași.
Există şi o explicaţie pentru acest dezinteres faţă de neuropsihiatria pediatrică: este o meserie grea și prost plătită, spun specialiștii în domeniu. Că psihiatria nu este în topul preferinţelor o recunosc chiar şi studenţii de la Medicină.
„Nu este o specializare foarte populată la noi, mai ales datorită concepţiei populaţiei despre psihiatrie în general. Mulţi văd o problemă psihiatrică ca o nebunie, ca o boală la cap, nu ca pe o problemă medicală în primul rând,” a explicat un student.
Statisticile arată că 1 din 4 copii poate dezvolta o tulburare psihică.