O treime dintre studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi vor fi orientaţi prin cosiliere şi practică să-şi aleagă o specializară potrivită aptitudinilor lor. Sânziana este în anul şase la Medicină şi s-a înscris în proiectul medVISE pentru a vedea dacă este într-adevăr potrivită pentru Pediatrie.
"Ştiu cât de mult îmi place această specialitate, însă nu ştiu ce presupune să muncesc acolo zi de zi. Şi cred că tocmai asta îmi oferă acest proiect," a spus Sânziana Felecanu, studentă în anul VI la Medicină.
Dintre cei 450 de studenţi, 150 vor face stagii de practică la spitale din Iaşi, iar 135 vor face vizite de studiu în centre medicale din ţară şi din străinătate. avea cinci mentori, participând la stagiile de practică incluse în acest proiect în unităţile medicale din Iaşi. Programul pune accent pe importanţa alegerii specializării potrivite dintre zecile de opţiuni.
"În acest moment, România are 67 de specializări, ceea ce duce la o fragmentare a cunoştinţelor şi la o fragmentare a îngrijirilor medicale," a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.
MedVISE a fost alcătuit în urma unui studiu făcut pe baza chestionarelor completate de studenţi şi medici rezidenţi din regiunea de nord-est.
"Studiul pilot a vrut să identifice nevoia tinerilor pentru a fi consiliaţi în vederea primirii unei informaţii în alegerea viitoarei specializări," a explicat Doina Azoicăi, manager proiect.
În urma acestuia a reieşit că peste 85 la sută consideră că au nevoie de activităţi de consiliere pentru a face alegerea potrivită. "Este extrem de dificil să faci această alegere, mai ales când te gândeşti că această specialitate o vei face pentru tot restul vieţii tale," este de părere Andreea Vrănescu, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi.
Proiectul are o valoare de aproximativ 1,8 milioane de lei, bani ce provin din fonduri europene.