Andreea a fost diagnosticată cu HIV în 2.000, pe când avea doar 10 ani. A crescut într-un centru de plasament și nu știe cum a contactat teribilul virus. De-a lungul celor 13 ani a fost nevoită să întrerupă de mai multe ori tratamentul, din același motiv, spitalul a rămas fără stocuri, iar asta și-a pus amprenta asupra stării ei de sănătate. Acum o pândește același pericol.
Tratamentul lunar al unei persoane infectate cu HIV ajunge la 2.500 de lei, dar pastilele nu pot fi cumpărate din farmacii, ci se distribuie bolnavilor prin intermediul Spitalului de Boli Infecţioase. Furnizorii nu lucrează în prima jumătate a lunii ianuarie și, cum spitalul nu are fonduri suplimentare, cei 1.300 de pacienți diagnosticați cu HIV din Iași pot rămâne fără medicație.
„Întreruperea nu este deloc binevenită întrucât, pe perioada întreruperii, virusul îşi ia măsuri de precauţie, adică este perioada de timp când el îşi poate lua astfel de msuri de precauţie, adică devine rezistent la medicaţie. Ca urmare, noi trebuie să venim în întâmpinare cu medicaţie mai potentă şi de fiecare dată mai scumpă,” a precizat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
„Am văzut în primul rând panică în rândul celor foarte conştienţi, am înfiinţat o cutie în care cei care mai rămâneau cu câteva pastiluţe în plus puteau să le doneze celor care nu mai aveau niciun medicament, am văzut tratamente împărţite între pacienţii cu HIV. Am văzut şi situaţii în care pacienţii sătui să alerge după tratament au renunţat la această luptă, efectul pentru starea sănătăţii lor fiind absolut drastică,” a declarat Mihaela Munteanu, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei „Alături de Voi" România, Iaşi.
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași are nevoie de o suplimentare urgentă de 200 de mii de lei pentru a asigura tratamentul pacienților cu HIV în prima jumătate a lunii viitoare.