Cea mai mare problemă a profesorilor este subfinanţarea sistemului educaţional. În opinia dascălilor, lipsa banilor duce la apariţia tuturor problemelor. Este motivul pentru care cadrele didactice cer un buget pentru educaţie de 6 la sută din produsul intern brut.
Noi am dori ca în 2014 acest procent să se respecte, având în vedere că acum nu avem nici 3 la sută. Datorită acestui fapt decurg salariile noastre foarte mici. Nu au mai fost mărite chiar dacă au zis, nu au ajuns la puterea de cumpărare a unui profesor”, a spus Violeta Amariei, lider FSLI Iaşi.
Lista de revendicări mai conține salarii decente, bani pentru navetă și posibilitatea unei a doua specializări. Nici personalul nedidactic nu este uitat, mai ales că femeile de serviciu, mecanicii, şoferii au salarii mai mici chiar decât cel minim pe economie.
„Vorbim de valori de 500 - 600 de lei. Este foarte greu de înţeles cum pot trăi aceşti oameni cu aceşti bani. De altfel la acest capitol noi la Iaşi suntem pe cale de a introduce o acţiune în instanţă pentru a obţine recuperarea unor drepturi băneşti pe ultimii 3 ani”, a declarat Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iaşi.
În judeţul Iaşi, în învăţământul preuniversitar lucrează peste 11.000 de persoane; 2.500 sunt din categoria personalului nedidactic. Mulți dintre ei ameninţă că vor demara acţiuni de protest încă din prima zi de şcoală dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.