Groapă de gunoi pe munte. Ministrul Mediului vrea să modifice legea

Data publicării:
GROAPA DE GUNOI SV

Pasul Mestecăniş, unul dintre cele mai frumoase locuri din România, se transformă încet într-un depozit de gunoi. În lupta cu autorităţile, locuitorii din zona aflată la peste o mie de metri altitudine nu au reuşit să oprească construirea unui depozit de deşeuri, începută acum şase ani.

Aristide Maxim a strâns semnături de la 800 de săteni și a făcut adrese către toate instituțiile care ar putea să oprească lucrările de la Pojorâta. El invocat distanţa mai mică de o mie de metri până la prima locuiţă: "a fost în primul rând Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Prefectura, a fost Direcția de Mediu, deci am primit de la Ministerul Mediului un răspuns ambiguu cum că toate condițiile sunt respectate, când, de fapt, menționez, a fost cineva de la Direcţia de Sănătate Publică, au fost și au măsurat distanța în linie dreaptă până la primele locuințe este de 560 de metri."

Pentru a continua proiectul estimat la peste şase milioane de euro, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, ia în calcul posibilitatea de a schimba legea: "este un mic blocaj pe care noi trebuie neapărat să vedem cum am putea să le rezolvăm ținând cont că sunt niște sesizări și ale cetățenilor. Trebuie să facem o modificare legislativă astfel încât problema să fie dezamorsată la Pojorâta."

Sătenii reclamă că nu au fost întrebați dacă sunt de acord nici când a demarat proiectul:

"S-a greșit acolo că-i făcută, n-a făcut cu știrea oamenilor, ea trebuia să fie făcută mai încolo și a făcut mai încoace."

"Oamenii n-au fost de acord, da tot s-a înaintat. Păi, aici e venită cred că de la București, de sus e aprobată treaba, ce putem face noi?!"

Florin Grădinariu, președintele Asociației Biosilva: "din punctul meu de vedere, există șanse să se poată opri acel depozit pentru că este absurd să costruiești o groapă de gunoi în vârful muntelui. Modul în care s-a construit acolo au fost afectate suprafețe mai mari decît erau prevăzute în acordul de mediu, sunt multe alte probleme pe care noi încercăm să le scoatem la iveală și să ajutăm acei localnici."

În groapa de la Pojorâta ar urma să fie depozitate deșeuri provenite din zona de munte a Sucevei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri