Gravide puse să plătească un vaccin gratuit

Data publicării:
GRAVIDA

În aceste condiții, femeile sunt obligate să îl cumpere din farmacii. Multe nu-și permit, prețul unui astfel de ser fiind peste jumătate din salariul minim pe economie.

Pentru a putea vaccina femeile cu RH negativ, aflate la prima sarcină, dar și pe cele care provin din medii defavorizate, conducerea Maternității "Cuza Vodă" trebuie să achiziționeze serul din fonduri proprii.

Dacă nu este administrat la 72 ore după naștere, la următoarea sarcină, riscul apariției unor complicaţii la copil este mare. Vorbim de anemie, icter sever, până la retard psihic, motor şi chiar deces.

Beatrice Şerban are RH negativ, este la a treia sarcină şi povesteşte că la prima naştere nu a primit vaccinul anti-d imunoglobulină. Substața trebuia administrată în primele 72 de ore de la naștere. Consecințele - a avut probleme la următoarele două sarcini fiind nevoită ca de două ori pe lună să-și monitorizeze nivelul anticorpilor. Totul pe banii ei.

„Mai degrabă dai 500 de lei pe vaccin decât aşa cu anticorpi, plus consultaţii şi drumurile Piatra-Iaşi să ajungă în total la 40 de milioane. Un simplu vaccin rezolvă totul pentru că nu mama suferă, copilul suferă. Şi e dureros când îşi vezi copilul pe Terapie Intensivă sau în incubator, să nu poţi să-l iei în braţe sau să-l alăptezi,” a explicat Beatrice Şerban, pacientă.

Prețul vaccinului ajunge la 500 de lei în farmacii. O sumă pe care nu și-o permit multe femei.

Pentru a putea vaccina femeile cu RH negativ, aflate la prima sarcină, dar și pe cele care provin din medii defavorizate, conducerea Maternității "Cuza Vodă" cumpără serul din banii unităţii.

„Absolut la toate lehuzele primipare sau a doua pară născută natural şi cu anticorpi absenţi au fost administrate imunoglobulină anti-D din banii proprii, deci din fonduri proprii, nu din fondurile Ministerului Sănătăţii,” a declarat Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii ''Cuza Vodă'' din Iaşi. 

În lipsa vaccinului, femeile riscă viața viitorilor copii. Aceștia pot dezvolta de la icter sever, până la retard psihic, motor şi chiar deces.

„Icterul formă severă înseamnă că acel copil va avea nevoie de un tratament care se cheamă exaghinotransfuzie şi care are nişte riscuri şi că acel icter mai târziu poate să dezvolte şi sechele neurologice dacă nu este tratat la timp,” a precizat directorul medical de la Maternitatea ''Cuza Vodă'' din Iaşi. 

Tratamentul icterului sever în cazul unui copil ajunge și la 5.000 de lei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri