Marcela Balint ademeneşte potenţialii clienţi cu celebra ei rețetă de dulceață de trandafiri. De 40 de ani folosește rețeta moștenită de la părinți, iar de o lună, de când colaborează cu restul producătorilor din localitate, reușește să își vândă dulcețurile în țară și în străinătate.
"Deja avem experiență, am mai participat în Belgia, în Franța și sunt întrebată de produsele românești. Le place faptul că sunt naturale, arată foarte bine, chiar dacă sunt pregătite în casă își păstrează aroma."
Iar pe lângă dulcețuri, femeile își promovează și rețetele de plăcinte, pe care sunt dispuse să le vândă clienților.
"Niciodată n-am fost dezamăgită de această rețetă, a ieșit întotdeauna super bună. E făcută cu multă dragoste," spune Axinte Adriana, producător local.
Elena Chirilă, producător local: "la plăcintele astea, eu, în loc de unt sau ulei, pun untură curată de la porc, pe care eu o pregătesc de la porcii noștri, din casă."
Întreprinderea socială înființată de localnici are drept scop promovarea produselor tradiționale, fie ele alimentare sau de artizanat. Acestea vor fi vândute în primul rând în comunitate, dar și în străinătate.
Laura Albu, președinte întreprindere socială: "Deja avem aceste relații de cooperare cu alte regiuni rurale din Europa, în Franța, Finlanda."
"Reprezintă o mare bogăție sufletească atunci când produsele expuse, vizitate, sunt valorificate, atât în cadrul comunității și apoi intră pe piața mare," a spus Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani.
Întreprinderea socială a fost realizată cu fonduri europene, iar înființarea a costat trei milioane de lei. Deocamdată, există doar şase angajați stabili, din rândul persoanelor defavorizate, dar și colaborări cu localnicii. Pe viitor există planuri de extindere a proiectului, prin aducerea de turiști în comunele din zona Moldovei.