FILIT este unicul eveniment de acest gen din România și unul dintre cele mai importante din Europa de Est. Anul acesta, concentrația de scriitori români, dar și internaționali a fost punctul forte al festivalului. Însă surpriza evenimentului a fost prezența unui invitat de marcă - Herta Muller, scriitoare germană originară din România, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.
"Nu eu sunt, dacă spuneți cuvântul ăla straniu, "celebră". Dacă e ceva, atunci sunt cărțile sau eu știu ce... Mie nu îmi este tot timpul în minte că am un premiu. Nici nu îmi amintesc de așa ceva," a spus Herta Muller, scriitoare şi câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.
David Lodge, scriitor de origine britanică și renumit la nivel internațional, s-a aflat și el la Iași: "Am vrut să aflu și eu, încă nu știu sigur de ce sunt atât de cunoscut, dar o iau ca pe o binecuvântare. Am avut o primire foarte entuziastă aici. Sunt copleșit și îmi place foarte mult," a spus scriitorul.
Concentrația de evenimente a fost atuul festivalului. "Sper să păstrăm aceeași dimensiune și anul viitor. Unii mă întreabă dacă vrem să creștem talia festivalului. Nu, cred ca e un maxim," a declarat Dan Lungu, directorul festivalului.
"E un festival pentru public, nu pentru 2-3 scriitori. Noi ne mai întâlnim, ne vedem, ne simțim bine. Dar cel mai bine te simți când ajungi să dai autografe pe tricou, oamenii vor să te cunoască, să te atingă, să te vadă, e un lucru senzațional," a spus Florin Lăzărescu, organizator al festivalului.
Cătălina Drăgoi, voluntar FILIT: "O săptămână pe an ai ocazia să te întâlnești cu oameni despre care citești în cărțile de la școală. Asta este fantastic și vezi că felul în care îți imaginezi tu din ce scriu, nu reflectă personalitatea lor în realitate. Asta mi se pare absolut fantastic."
Cele cinci zile de festival s-au scurs cu intensitate. Dacă ar fi să facem un bilanţ FILIT 2014, în cele cinci zile de festival au fost peste 450 de invitați din țară și din străinătate, aproape 300 de voluntari, peste 200 de evenimente și zeci de mii de participanți.
Iașul a fost, pentru a doua oară, o scenă deschisă dialogului cu scriitorii de toate vârstele și orientări literare diferite. Iar publicul, cel mai important element al evenimentului, nu a fost neglijat indiferent de preferința culturală a fiecăruia în parte.