Decizia a fost luată în urmă cu două luni de Primăria Iaşi după ce Ministerul de Finanţe a solicitat ca banii să nu mai fie viraţi direct către Centrul de Transfuzii Sanguine, ci unei instituţii din subordinea municipalităţii. Medicii se tem că astfel va scădea drastic numărul donatorilor, mai ales că o treime dintre aceştia vin din mediul rural.
Costel Iftimiciuc este donator de patru ani şi vine la Centrul de Transfuzii din Iaşi din comuna Plugari, aflată la o distanţă de 65 de kilometri. Transportul dus-întors îl costă 32 de lei. Pe baza biletului de călătorie, transportul îi era decontat chiar la Centrul de Tranfuzii Sanguine. Vestea că trebuie să meargă la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară din Iaşi ca să-şi primească banii l-a nemulţumit:
"Altă cheltuială în plus, altă deplasare, de ce să nu se deconteze aici? - O să mai veniţi să donaţi? - Nu, dar cum să mai vin."
Acelaşi răspuns este dat de majoritatea donatorilor care vin din judeţ. Şi, pe lângă cheltuiala în plus, mulţi se simt slăbiţi după donare şi nu au putere să străbată oraşul pentru a-şi lua banii.
"Ar trebui aici că e mai aproape şi nouă. Ne simţim rău după donarea sângelui."
"Vrei să faci o faptă bună, dar ţi se pun piedici. - O să mergeţi să decontaţi? - Nu cred, abia aştept să ajung acasă."
Lunar, peste 500 de persoane din mediul rural vin la Iaşi ca să doneze sânge. Cu toate acestea, extrem de puţine au mers la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru decontarea transportului.
"Au venit în jur de 16 persoane începând cu luna noiembrie. Deconturile au fost făcute de la 10 lei până chiar la 60 de lei. Noi îi aşteptăm pentru că avem sume suficiente alocate pentru decontarea tuturor biletelor donatorilor," a declarat Luminiţa Munteanu, şefa Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.
Medicii de la Centrul de Tranfuzii Sanguine se tem că persoanele din judeţ nu vor mai veni la Iaşi dacă nu li se decontează transportul.
Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi: "Facem un apel să se gândească la o soluţie în aşa fel încât donatorii să nu mai fie purtaţi pe drumuri şi aşa cum ani de zile aceste drepturi au fost eliberate de la nivelul Centrului de Transfuzie să găsim modalitatea de a face şi în continuare acest lucru."
"Dacă ei consideră necesar ca aceşti bani să şi-i ridice direct din Centrul de Transfuzii şi dacă Centrul de Transfuzii ne oferă o locaţie în care să putem face acest lucru în mod efectiv, cu siguranţă o să-i sprijinim pentru că donarea de sânge e o problemă la nivel naţional," este răspunsul oferit de Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
În acest an, Primăria Iaşi a acordat 16.000 de lei din bugetul local pentru decontarea transportului donatorilor. Ca să beneficieze de această facilitate, donatorii trebuie să meargă la Direcţia de Asistenţă Comunitară cu cartea de identitate, o adeverinţă care să arate că au donat sânge şi biletul de călătorie. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei şi o zi liberă de la serviciu.