În timp ce la unele specializări absolvenţii au stat la cozi interminabile pentru a se înscrie şi au avut şi câte patru contracandidaţi, la câteva facultăţi candidaţii lipsesc cu desăvârşire. La Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, doar 61 de absolvenţi s-au înscris pe cele 210 locuri. Asta înseamnă că trei sferturi dintre locuri sunt neocupate.
"Este mai greu, din cauza aceasta majoritatea nu dau la Inginerie, toţi se feresc pentru că e multă matematică, majoritatea care termină economie se duc pe marketing. Ingineria e cam cea mai grea, nu toţi preferă."
"Poate nici lumea nu mai este interesată de Politehnică. Sunt destul de grele, vă daţi seama că se pune accent pe fizică, matematică, din cauza aceasta."
Iar consecinţele nu întârzie să apară.
Iulian Ioniţă, decanul Facultăţii Ştiinţa şi Ingineria Materialelor: "numărul mic de studenţi înseamnă o finanţare mai mică şi, bineînţeles, o posibilitate de dezvoltare mai mică în timpul unui an universitar, mai puţine cadre didactice angajate tinere şi, din punctul acesta de vedere, există un risc ca, la un moment dat, numărul cadrelor didactice tinere să fie mult mai mic decât al celor care ies la pensie sau părăsesc sistemul şi specializările să dispară."
Locuri neocupate, chiar la buget, sunt şi la Hidrotehnică, aici fiind 15 locuri libere, dar şi la Textile Pielărie, cu 34 de locuri la buget şi 40 la taxă.
"Faptul că tinerii aleg nişte domenii şi se orientează mai puţin către alte domenii ţine de anumite imagini care se structurează în mentalul colectiv," a spus Neculai Seghedin, prorectorul Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi.
Situaţia se regăseşte şi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. La Facultatea de Fizică, din cele 100 de locuri la buget doar 76 s-au ocupat. Locuri libere sunt şi la Filosofie şi Geologie.
Gheorghe Iacob, prorectorul Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' Iaşi: "În fiecare an, din ultimii opt, zece ani, Filosofia, Fizica, Geologia au avut mai puţini candidaţi. Ştiinţele sunt facultăţi grele oriunde, sunt facultăţi mai grele, trebuie să recunoaştem. Una e să faci o facultate umanistă şi alta e să faci o facultate grea. Fizica este o facultate grea."
Singura speranţă pentru aceste facultăţi este cea de-a doua sesiune de admitere, din toamnă.