Provin din medii în care singurele venituri sunt asigurate din munca la câmp și creșterea animalelor, iar băieții muncesc cot la cot cu părinții și visează ca datorită educației să scape de sărăcie.
La cei 13 ani, Ştefan Enache are o bibliotecă plină de diplome. Încă din clasa a doua a mers la aproape toate concursurile de care a auzit.
„Vreau să mă fac un medic uman pentru că îmi place să aflu foarte multe prin învăţătură, îmi place să ajut oamenii şi mi-ar plăcea să ajut pe mama şi pe bunica mea care sunt bolnave,” spune băiatul.
Cel mai mult timp şi-l petrece însă în gospodărie alături de părinţi. La doar 13 ani ştie exact cum se hrănesc animalele, exact ca un zootehnist profesionist.
„Învaţă foarte bine Ştefan. Ştie în gospodărie treaba. O ştie foarte bine,” spune Maria Enache, mama lui Ștefan.
Marian, cel mai bun prieten al lui Ştefan și coleg de clasă, are, de asemenea, diplome şi medalii câştigate la olimpiade. Ultimul succes - menţiune specială la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică, unde a construit în doar două ore o rachetă în miniatură.
„Vreau să devin informatician deoarece îmi place foarte mult să lucrez pe calculator şi să fac roboţi,” spune Marian Mătăsaru.
Acasă, zi de zi, îşi ajută părinţii la munca din grădină.
„Petrec cam două ore. Îmi place să le îngrijesc, să le ud în fiecare zi, să smulg buruiana, să le prăşesc. E o muncă grea? Nu e grea dar nici uşoară,” spune mama lui Marian.
„Timp de joacă nu prea mai are. Dacă se duce cu bicicleta să meargă 10 minute. Atât,” povestește Viorel Mătăsaru, tată lui Marian.
„Aceşti copii, dacă vor avea un ajutor cât de cât, vor ajunge oameni mari. I-am descoperit în clasa a V-a în urma unei testări şi am văzut că au șanse intelectuale,” explică Frăsina Balmuş, profesor Educaţie Tehnologică.
Cei doi copii se tem însă că nu își vor putea continua studiile. Şi asta pentru că în comună nu este liceu și nu știu dacă își vor permite să meargă în oraș.