Întâlnirea cu scriitorul Emil Brumaru a fost unul dintre ele mai aşteptate evenimente de public. Timp de două ore, acesta a stat de vorbă cu tinerii în cadrul întâlnirii "Scriitori printre studenţi". Curiozitatea studenţilor a fost cum a ajuns Emil Brumaru să scrie poezii cu toate că a terminat Facultatea de Medicină. „Opţiunea mea pentru poezie a fost de foarte mult, din timpul Medicinei, să ştiţi. Am avut norocul, marele noroc, să cunosc acolo un fost asistent, după aceea a ajuns profesor, George Popa care prin anul trei, când făceam Medicina Internă, în anul trei sau patru ne vorbea despre Baudelaire, şi asta la patul bolnavului,” a povestit scriitorul.
După două ore de discuţii, studenţii s-au arătat de-a dreptul fascinaţi de întâlnirea cu scriitorul preferat. Şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu a vizitat Casa FILIT în prima zi de festival. Alături de el au mai venit ministrul Culturii, Daniel Barbu şi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Întâlnirile cu scriitorii din ţară şi din străinătate vor continua până duminică, 27 octombrie. Costurile pentru organizarea festivalului se ridică la o jumătate de milion de euro.
Gala a fost deschisă de organizatorul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, scriitorul Dan Lungu: „Pentru noi cei care suntem aici şi pentru mulţi alţii cea mai importantă este bucuria din jurul lecturii, împărtăşirii lecturii, a cărţilor;” a spus acesta.
Atât preşedintele Senatului României Crin Antonescu cât ş viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu s-au arătat încrezători că festivalul va deveni o tradiţie în lumea culturală. „Este un privilegiu pentru oricine să fie în mijlocul celor aleşi, al celor care sunt chemaţi spre a fi poeţi, poeţi în sens originar, creatori,” a declarat Crin Antonescu.
„Aş vrea să închei maestre Dan Lungu, pe care vă citesc râzând și plângând, cu ceva ce e în bună măsură inspirat din scrisul dumneavoastră, o vorbă care spune aşa: dacă te sui în trenul greşit, toate gările în care trenul acela va opri vor fi greşite. Sunt convins că extraordinara echipă de organizare că aţi urcat lumea culturală Ieşeană, că aţi urcat Iaşiul în trenul corect,” a declarat Bogan Olteanu, viceguvernatorul BNR.
În opinia ministrului Culturii, Daniel Barbu Iaşiul va fi timp de cinci zile o republică a literelor: „Nimic nu mă poate bucura mai mult decât ceea ce deja am văzut şi pot citi răsfoind programul celor cinci zile care urmează şi anume să Văd cum O armată a literelor şi oamenilor de litere au ridicat corturi în mijlocul oraşului şi au ocupat Iaşul ca un soi de armată galantă şi inteligentă. ca cea despre care a scris muzică Rameau.”
Programul de astăzi al Festvalului conține o serie de dezbateri dar şi lansarea volumului de carte Trei poduri peste lume, semnat de Principele Radu al României.