Primii care ajung la şcoala din comuna Bogdăneşti sunt cei din clasele I - IV. Încep orele la 8.
„Dimensiunile, sau spaţiul unei săli de clasă, este mult mai mic decât normele pe care ar trebui să le aibă o sală de clasă normală. Într-o sală de clasă de la şcoala noastră nu pot învăţa mai mult de 20 de elevi. Atât este spaţiu. În schimb, sunt clase cu un efectiv mult mai mare,” explică Laurențiu Popa, învățător.
La ora 12 vine schimbul doi. Sunt elevii din clasele V - VIII. După alte 4 ore vine şi ultima tură de elevi. Tot de la gimnaziu. Aşa se face că şcoala din Bogdăneşti este deschisă de la răsăritul soarelui până la apus.
„Programul pentru clasele V - VIII se duce până aproape de ora 20:00. Cei de la primar, în special clasele I şi II, trebuie să înveţe dimineaţa dar clasele a III, a IV şi V - VIII se pot duce cu programul până mai târziu,” a explicat Doru Balan, inspector general adjunct la IŞJ Vaslui.
La doar câteva sute de metri se află noua şcoală din comună. Nu poate fi însă folosită. Lucrările începute în urmă cu 10 ani nu au fost finalizate. Din 2010 clădirea este în conservare iar pentru deschiderea ei ar mai fi nevoie de doar 300.000 de lei.
„Păi, ce-ar mai trebui făcut la şcoală... Deci...de terminat! De pus lambriul, pus parchetul, pus tavanul. Așa arată toate sălile de clasă,” arată Costică Stângă, viceprimarul comunei Bogdăneşti.
„Mi-ar plăcea să învăţ într-o şcoală mai frumosă, mai spaţioasă, mai mare ca asta. Aici stăm îngrămădiţi. Şi după-amiaza şi dimineaţa. Mi-aş dori să învăţ la şcoala nouă,” spune o elevă.
„Mi-aş dori să învăţ pentru că aici, la şcoala veche, sunt scaunele rupte, nu mai sunt bune şi e foarte greu,” își dorește o altă elevă.
Copiii s-au obişnuit însă ca an de an să primească promisiuni. Ultima asigurare venită de la inspectoratul școlar este că de pe 15 septembrie vor învăța în școala nouă.