Grădina Botanică din Iași este cea mai veche din România. În secolul al XIX-lea a fost pusă piatra de temelie, dar abia la începutul anilor 1900 a ajuns în forma pe care o admirăm noi azi.
"Prima grădină botanică înființată în Principatele Române, în anul 1856, din iniţiativa lui Anastasie Fătu. Grădina Botanică a fost inima verde a oraşului nostru. Un centru universitar prin excelență, dorinţa patronului spiritual a fost aceea ca tinerii curioşi să cunoască mai bine plantele," a explicat directorul Grădinii Botanice din Iași.
Situată chiar la capătul Copoului, Grădina Botanică din Iași îți lasă impresia că nu îi dai de capăt. Se întinde pe o suprafață de peste 80 de ha, în care se află zeci de mii de specii de plante.
Acest monument al naturii este locul potrivit pentru cine-şi doreşte câteva clipe de relaxare, în inima naturii, departe de stresul cotidian al oraşului. Pentru copii şi elevi este şi un loc nemaipomenit pentru a învăţa, pe viu, ştiinţele naturii. Complexul de sere al Grădinei Botanice din Iaşi adăposteşte plante exotice extrem de rare.
"Grădina botanică din Iaşi este locul unde se întâlnesc plante de pe toate continentele. Sunt, pe de o parte, speciile de plante din zonele tropicale şi subtropicale care sunt adăpostite în complexul de sere şi care constituie colecţii valoaroase," a mai spus directorul Grădinii Botanice din Iași.
Grădina Botanică poate fi vizitată și de nevăzători. Și asta pentru că există o secțiune care conține etichete cu explicații în alfabetul Braille.
Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași: "Ne-am gândit la o categorie de personae care sunt prezente în Grădina Botanică, ar dori să recunoască sau să cunoască aspecte legate de speciile de plante de aici cu ajutorul simţurilor și al mirosului. Motiv pentru care, în functie de sezon, sunt prezentate specii de plante care se pot recunoaşte dupa mirosul pe care îl produc."
Dacă vă programați o vizită la Gradina Botanică din Iași, acum este unul dintre cele mai potrivite momente ale anuluiu. Şi asta pentru că la sfârşitul lui octombrie are loc renumita expoziție de crizanteme.
"Anul acesta, urmând să se deşfăşoare cea de-a 38-a ediţie. Este vorba de un eveniment longeviv, este un eveniment care arăta continuitatea. Această expoziţie este completată cu eşantioane de fructe, seminţe, o colecţie de varză decorativă, ardei decorativ, bostani, dovlecei de diverse dimensiuni, forme, culori," a mai spus Cătălin Tănase.
Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei pentru adulți şi 3 lei pentru grupurile de turişti. Însă, pentru iubitorii florilor, sunt disponibile şi abonamente lunare, de 50 de lei de persoană, iar grădina este deschisă până la ora 18:00. Miercuri şi joi serele sunt închise.