Arheologii au făcut săpături în ultimii doi ani în localitatea vasluiană Satu Nou. La o adâncime de un metru au descoperit mai multe cranii de la animale care, susțin paleontologii, populau zona Moldovei în urmă cu mai bine de zece milioane de ani.
"Este vorba despre două cranii de tigri fosili, care sunt deosebite pentru că este un tigru cu colţi sabie, cu colţi pumnal şi deocamdată cele doi cranii sunt unicat în ţara noastră,” a spus Laurenţiu Ursache, arheolog.
Arheologii au mai găsit fosile de hiene, antilope şi gazele. Descoperirile, spun specialiştii, sunt unice în Europa de Est. Cel mai interesant este un craniu de calichotherium, un animal asemănător girafei.
Paleontologii au început să sape în zonă în timpul reabilitării unui drum naţional. În urma săpăturilor, arheologii au stabilit că toată această zonă, ca de altfel întreaga jumătate de nord a Moldovei era o savană, în urmă cu mai bine de zece milioane de ani, populată de tigri, hiene sau rinoceri.
Arheologi, geologi şi istorici fac săpături în continuare şi în alte zone din judeţul Vaslui. În comuna Fruntișeni, de exemplu, au descoperit o locuință aproape intactă veche de aproape 4000 de ani.
Specialiştii au făcut cea mai mare parte din cercetări din fonduri proprii iar acum caută sponsori pentru a extinde săpăturile în zonă.