Pentru a deveni cetățean al statului român, candidatul trebuie să aibă 18 ani, să locuiască pe teritoriul țării noastre de cel puțin șapte ani sau de 5 ani, dacă este căsătorit cu un cetățean român. De asemenea, trebuie să aibă deja un loc de muncă în țara noastră și să cunoască limba română, Constituția, dar și imnul României. Apoi, trebuie să aibă noțiuni elementare de cultură și civilizație românească.
Dacă îndeplinește condițiile, candidatul depune o cerere și un dosar la biroul teritorial al Autorității Naționale pentru Cetățenie. Dosarul trebuie să conțină o copie a permisului de ședere, cazierul judiciar din România și din țara de origine, o copie legalizată și tradusă în română a pașaportului, copii legalizate după certificatele de naștere, de divorț sau de deces ale părinților și bunicilor, dar și trei declarații autentificate la notar.
În cel mult șase luni de la depunerea dosarului, candidatul acceptat va susține un interviu în fața Comisiei pentru cetățenie. Dacă dovedește că are cunoștințe temeinice despre România, va primi prin poștă ordinul de acordare a cetățeniei. În termen de cel mult trei luni de la această dată, va depune jurământul. La final, primește certificatul de cetățean român.