Copiii născuţi înainte de termen care au evoluat foarte bine, sărbătoriţi

Data publicării:
NASCUTI PREMATUR 1

Cei 30 de copii născuți prematur au avut parte de o sărbătoare în toată regula, cu tort, muzică și dans. Faptul că au supraviețuit și se dezvoltă acum normal este un success pentru medicii ieșeni care au vrut să le fie din nou alături.

Unul dintre sărbătoriţi este Vladimir, care are acum opt ani, iar la naştere a avut 800 de grame. Este pasionat de tobele pe care i le-a cumpărat medicul Maria Stamatin, cea care l-a și botezat, după ce l-a supravegheat luni în șir cât a stat în incubator.

"Nana a vrut să mă facă bine şi să-mi spuneţi dumneavoastră dacă a reuşit. Să continue tot aşa şi să facă copiii sănătoşi," a spus Vladimir Cantemir.

Cătălina Cantemir, mama lui Vladimir: "Aceşti medici, aceşti profesori sunt, cum a spus şi soţul, mâna întinsă a lui Dumnezeu pe pământ pentru noi."

"Părinţii sunt nişte învingători, copiii sunt învingători, iar noi, doctorii, suntem extrem de mulţumiţi de munca pe care am depus-o şi eforturile pe care le depunem în fiecare zi," a spus Maria Stamatin, şefa Secţiei Neontalogie. 

Medicii spun însă că tot mai des se confruntă cu naşteri premature din cauza femeilor care îşi neglijează sarcina. Una din zece naşteri este înainte de termen la cea mai mare maternitate din Moldova.

Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi: "Trebuie să luptăm şi să prevenim naşterea prematură şi sfatul medicilor este ca sarcina să fie luată în evidenţă din primul trimestru de sarcină, sarcina să fie urmărită de către medicul de familie şi medicul specialist. Preţul fiecărei zile de spitalizare pentru aceşti nou născuţi prematuri este foarte, foarte mare."

În România, anual, sunt îngrijiţi 20.000 de prematuri. Aceste cazuri ar putea fi evitate, spun medicii, dacă gravidele ar merge periodic la control în timpul sarcinii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri