Acest incubator este singurul aparat de la Maternitatea din Piatra Neamț cu ajutorul căruia bebelușii născuți prematuri pot fi evacuați sau mutați la o altă secție. Asta înseamnă că, în caz de incendiu, doar un singur bebeluș ar putea fi salvat din cei 4-5, câți sunt de regulă în salon.
„Nu este norma internă, am căutat norma internă, nu figurează, nu avem norma de la paza și protecția contra incendiilor care să ne arate cât trebuie să avem,” a explicat medicul Sorana Iftimia, şef secţie la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
Aceeași situație este și la Spitalul din Târgu Neamț. Singurul aparat este, în plus, și uzat fiind cumpărat acum un deceniu.
„Cei care sunt cu probleme de la început sunt dirijați către unități de rang superior, respectiv Piatra Neamț și la Iași,” a spus Ionuţ Apostoae, manager la Spitalul Oraşenesc Târgu Neamţ.
Aceste nereguli au ieșit la iveală în urma unui control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Confrom raportului, unitatea spitalicească este obligată să asigure toate măsurile de evacuare în caz de incendiu. Numărul de incubatoare este stabilit în funcție de numărul de copii născuți în medie pe lună. Asta înseamnă că ar trebui să fie cel puțin 10 incubatoare.
„Noi am semnalat aceste probleme conducerii spitalului urmând ca dânșii să adopte soluțiile care să permită evacuarea în condiții de siguranță, și aici mă refer fie la achiziționarea suplimentară de tărgi și a incubatoarelor, fie aduse din alte zone,” a explicat maiorul Mircea Mihainciuc, reprezentant ISU Neamţ.
Șansele ca spitalul să achiziționeze din fonduri proprii aceste incubatoare sunt aproape zero, în condițiile în care costurile unui singur aparat depășesc 5.000 de Euro. Conducerea spitalului are la dispoziție 30 de zile să găsească soluții. Dacă la următorul control se vor constata aceleași nereguli, maternitatea riscă amenzi contravenționale de sute de mii de lei și poate să fie închisă.