Într-o perioadă în care termometrele arată în medie 30 de grade, un aparat de aer condiţionat este, cu siguranţă, bine venit. Numai că de multe ori această instalaţie poate fi un adevărat focar de infecție.
„Au ajuns anumite cazuri cu infecţii de căi aeriene superioare şi mă refer la laringite, la angină, la faringite produse de expunerea excesivă la aerul condiţionat, la temperaturi scăzute şi o ventilaţie excesivă”, a explicat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt Spitalului Sf. Spiridon Iaşi.
De la infecțiile supărătoare, se poate ajunge însă și la boli grave. Asta pentru că în tubulatura aparatului se dezvoltă și o bacterie extrem de periculoasă ce cauzează o boală nouă, Legioneloza, apărută în urmă cu doar câteva decenii.
„Apare ca o infecţie a căilor respiratorii superioare, dar şi inferioare, cu pneumonie. În afară de aceasta, poate să apară afectare la nivelul ficatului sau la nivelul cordului. S-au descris în literatura de specialitate astfel de cazuri, dar fiind o boală provocată de o bacterie bineînţeles că poate primi tratament antiinfecţios”, a spus Carmen Dorobăţ, managerului Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Apariţia şi dezvoltarea bacteriilor în aparatul de aer condiționat este foarte simplu de prevenit.
„Trebuie schimbat filtrul o dată la două luni deoarece pe filtrele acestuia se depun bacterii, mizerie, praf ceea ce duce la o proastă calitate a aerului şi o proastă funcţionare a apartului de aer condiţionat”, a spus Ionuţ Pogor, instalator.
Atenţie, însă, pentru filtrele aparatelor de apartament nu este suficientă spălarea acestora doar cu apă şi detergent. Curăţarea lor trebuie făcută cu solţii dezinfectante speciale pentru germeni şi mucegai.
Prețurile pentru un filtru de aer condiţionat pentru autoturism sunt între 30 şi 120 de lei, iar cele pentru un filtru de apartament ajung până la 100 de lei.