Anchetă la Maternitatea Rădăuţi, unde s-au înregistrat şapte cazuri noi de infecţie cu stafilococul auriu
Data publicării:
Autoritățile sanitare din Suceava nu mai vor să își asume încă un risc. În ianuarie au redeschis maternitatea după ce un alt focar a îmbolnăvit la finalul lui 2013, 15 copii. Există posibilitatea ca acel focar să nu fi fost eradicat si asa s-a ajuns la situația de astăzi. Astfel că s-au luat noi probe din maternitatea închisă de săptămâna trecută.
„Avem peste 100 de probe colectate însemnând și personal 68 parcă, chiuvete, colturi de incapere, instrumentar, mese de verificare a starii de sănătate a copilului de consultatie, masă de naşteri, din tot, din filtrele care se sterilizează apa, am prelevat aeromicrofloră,” a explicat Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.
Reprezentanţii DSP au reluat controlul pentru că rezultatele prelevate săptămîna trecută, spun ei, nu au fost concludente. Atunci, s-a descoperit prezenţa stafilococului auriu pe mai multe suprafeţe din secţie.
„Pe parapeţii de protecţie, pe care se sprijină bolnavii când merg, pe o măsuţă undeva în secţie, în sala de naşteri a fost pe o măsuţă probă pozitivă. Care a fost vectorul e greu de precizat, posibil să fie mama, posibil să fie cineva din personal, dar deocamdată sunt doar supoziţii,” a explicat Liviu Dubei, directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuţi.
De la reactivarea focarului, 9 bebeluşi născuţi la Rădăuţi au fost îmbolnăviti cu stafilococ auriu iar dintre acestia patru au fost in stare grava si au necesitata internarea.