Ancheta în cazul bebelușului mort înainte de naștere a început în luna septembrie, după ce părinții i-au acuzat pe medicii de la Maternitatea "Elena Doamna" de neglijenţă. Tatăl copilului a reclamat ca soţia sa a stat o noaptea întreagă în sala de naşteri fără să primească îngrijiri de specialitate. După şapte ore de chinuri groaznice femeia a adus pe lume un făt mort, iar necropsia a arătat că acesta era decedat de mai bine de 24 de ore. În ciuda raportului medico-legal, medicii au susţinut cu tărie că au procedat ca la carte şi au dat vina pe aparate.
Răzvan Socolov, fostul director medical al Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi declara în data de 12 septembrie: "Au fost făcute în timpul cât a stat în sala de naştere patru trasee de urmărire a stării mamei şi fătului, cardiotocografie, mai precis la ora 00:30, la 2:40, 4:50 şi 5:55."
În aceeaşi zi, Constantin Ciobanu, tatăl copilului spunea: "La ora 4:50 şi 5:55, în sala de travaliu unde se afla soţia mea nu era absolut nimeni, nimeni, nimeni, numai infirmiera. Eram pe holurile spitalului şi mă uitam la uşa de la sala de travaliu."
După trei luni de anchetă, comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a ajuns la concluzia că medicilor care s-au ocupat de caz nu le poate fi imputat nimic.
Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: "În conformitate cu raportul de expertiză întocmit de expertul medical desemnat pentru acest caz, mă refer la domnul academician profesor universitar doctor Florin Stamatian, s-a constatat inexistenenţa unei situaţii de malpraxis pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii medicale implicaţi desigur în furnizarea de servicii pentru pacienta Ciobanu Ioana."
"Normal că nu este culpă medicală având în vedere că nu a văzut-o niciun medic, niciun medic nu era prezent în noaptea respectivă în spital. M-aş fi aşteptat la adevăr. Adică poţi să-mi spui că ceva este negru când este alb," a spus Constantin Ciobanu, tatăl bebeluşului mort.
Singurele sancţiuni primite de medici au fost decise în urma anchetei interne din maternitate. Comisia a ajuns la concluzia că doctorii au tratat cazul superficial și a hotărât să le diminueze salariul cu 10 la sută pe o perioadă de trei luni. În plus, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, Consiliul de Administraţie a decis demiterea manegerului unităţii sanitare şi a directorului medical. O anchetaăa Colegiului Medicilor este încă în desfăşurare în acest caz.