UPDATE (11:00) -Părinții nu l-au încredințat legal bunicii.
Băiatul de 5 ani cu o alcoolemie de 4,12 depășește recordul din 2013 când la spital a ajuns o fată de 6 ani, din Ciortești, care avea o îmbibație alcoolică de 2,7 la mie.
Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Iași spun că băiatul a avut noroc, cantitatea de alcool l-ar fi putut ucide.
Copilul și-a revenit din comă. Părinții lui sunt divorțați și l-au lăsat în grija bunicii. Aceasta va fi cercetată pentru că l-a lăsat nesupravegheat.
Băieţelul, din comuna Ungheni, se afla în grija bunicilor, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate. A găsit o sticlă de vin ascunsă sub o masă și a băut din ea. A fost găsit de o mătușă abia după ce a terminat de băut tot vinul din sticlă.
„A intrat acolo, ce-a căutat, că eu sub măsuţa aceea am calculatorul, am băgatE nişte oale acolo, ce am avut eu, am băgat sticla dedesubt acolo să nu se vadă. Ce a căutat acolo nu-mi dau seama. Când a băut nu ştiu şi eu doar urmăream,” spune Elena Anchidin, bunica băiatului.
„Aici stătea pe canapea şi a sticla la gură. Am mai intrat de vreo trei ori şi nu avea nimic în mână. Acum a patra oară l-am prins,” povestește mătușa.
Bunica a sunat imediat la Ambulanţă. Când a ajuns la spital, copilul era în comă alcoolică. Acum şi-a revenit, însă fiind vorba de o cantitate record de alcool, medicii spun că doar o minune a făcut ca băiețelul să supravietuiască.
„Există multe riscuri. Pate fi un toxic letal la această valoare. Din fericire a trecut cu bine de perioada cea mai critică, cea de comă şi complicaţiile care pot apărea, aspiraţiile, tulburările respiratorii,” a explicat Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Părinţii copilului au divorţat după ce tatăl a plecat la muncă în Anglia şi, de aceea, băiatul stă mai mult la bunici. Asistentul social din comuna Ungheni spune că este bine îngrijit şi că nu au fost niciodată probleme.
„Ultima dată când am văzut copilul era împreună cu mama, era foarte bine. Deci, copilul foarte comunicativ, bine dezvoltat înscris la grădiniţa din Iaşi cu program prelungit,” spune Iuliana Şalariu, asistent social.
Asistenții de la Protecția Copilului s-au autosesizat în acest caz.
„La o primă analiză se pare că este vorba despre un caz de neglijare sau despre o lipsă de suăraveghere. Voim vedea dacă acel copil este lăsat în grija bunicii şi în măsura în care vom constata faptul că bunica nu mai poate să mai aibă grijă de el sau a fost o formă de neglijenţă copilul va primi o măsură de protecţie în sistem,” a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iaşi.
Ultimul caz de alcoolemie înregistrată la minori la Spitalul de Pediatrie din Iași a fost anul trecut când un copil de şase ani, tot din mediul rural, a ajuns la spital cu o alcoolemie de aproape trei la mie.