„În dispeceratul integrat, la ora 03:02:54 se face alertare pentru o solicitare în Iaşi, strada Eternitatea, la poarta cimitirului, vizavi de cimitir. Întâi s-a spus la un chişoc şi apoi la magazinul din poarta cimitirului Eternitatea pe strada Eternitatea.
Pleacă echipaj de la sediul central la ora 03:05:53. Se prezintă la locul menţionat, se caută apelantul, pacientul. Nu se găseşte, se revine cu un telefon, se încearcă contactarea apelantului pe numărul de telefon care era înregistrat. Telefonul nu răspundea, era deconectat. Este declarat drept pacient negăsit. Se întoarce echipajul la sediu.
La acelaşi dispecerat, apel din partea unui agent de la Poliţia Hârlău, alertarea fiind la ora 03:29:05 pentru un caz, posibil decedat la poarta cimitirului Eternitatea, de pe strada Eternitate, dar de această dată se face precizarea că este vorba despre oraşul Hârlău. La prima solicitare figura oraşul Iaşi, strada Eternitatea,” a explicat Radu Calistru, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Iași.
Poliția a deschis o anchetă.
„Poliţiştii au dispus efectuarea necropsiei în vederea stabilirii cauzei decesului, iar verificările continuă pentru a se stabili toate împrejurările producerii acestui nefericit eveniment, urmând a se dispune măsurile în consecinţă,” a declarat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.
În a doua zi de Paşte, tânăra, mamă a doi copii, i-a spus soţului că se simte rău. Acest a sunat imediat la 112. A fost asigurat că echipajul aflat la numai câteva străzi distanţă va ajunge în câteva minute. Văzând că a trecut mai bine de jumătate de oră şi ambulanţa nu a sosit, omul şi-a luat soţia în braţe şi a plecat cu ea pe stradă în întâmpinarea echipajului.
„Am ieşit cu ea desculţ, afară pe stradă, am ieşit în stradă şi acolo a murit. - Aţi menţionat că e la Hârlău, pe ce stradă, tot? - Da. Am dat toate detaliile. A ajuns poliţia înainte, a mai sunat şi altcineva, nu a venit salvarea. - Şi după cât timp a ajuns? - A durat o oră, nu mai ţin minte exact,” povestește Constantin Catargiu, soțul femeii.
Ce s-a întâmplat? Operatorul de la 112 a predat cazul serviciului de ambulanţă din orașul Iaşi, nu din Hârlău, şi a trimis salvarea pe o stradă cu acelaşi nume.
Abia la al doilea apel la 112 a fost trimis un echipaj din Hârlău. Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale recunosc că operatorul de la 112 a greşit.
„Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, atât operatorii din Centrele 112 cât şi cei din dispeceratele de Ambulanţă aveau obligaţia să verifice informaţia de localizare prin folosirea facilităţilor platformei IT a sistemului. Procedurile specifice nu au fost aplicate, nefiind executate întocmai prevederile art. 2 alineatele 1 şi 5 din metodologia amintită,” se arată într-un comunicat emis de STS.
Tragedia nu s-a oprit aici. Soţul femeii spune că a fost lovit de ambulanţier atunci când i-a atras atenţia că a întârziat.
„Bărbatul femeii a spus: domnule, de ce veniți acum? De ce nu ați venit când v-am sunat eu, la ora 3, de ce ați venit acum? Uite, femeia mea e moartă. Și se apucă șoferul și îi trage un pumn în băiat,” povestește un martor.
Poliția a început o anchetă pentru a verifica întreaga situație.
Şoferul de la ambulanţă a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice şi i s-a întocmit dosar penal pentru lovire.