900 de cadre medicale au învățat să salveze vieți cu ajutorul roboților
Data publicării:
Cei trei roboţi care imită perfect trupul uman și pot fi programaţi pe computer să se îmbolnăvească au ajuns în toate spitalele din Regiunea de Nord-Est, dar şi din Bucureşti, Cluj şi Braşov. Medici, asistenţi şi rezidenţi au învăţat cum să trateze urgenţele cardiovasculare, traumatice şi pediatrice.
„Dacă la început exista din rândul cursanţilor o anumită reticenţă în privinţa utilizării acestor simulatoare, pe parcurs dorinţa lor de a utiliza aceste tehnologii a crescut, astfel încât uneori am fost nevoiţi să lungim cursurile aşa încât să satisfacem aşa numiţii clienţi, adică beneficiarii programului de formare,” a spus Dan Zaharia, decanul Facultăţii de Bioingienrie Medicală Iaşi.
Pe roboţi se pot crea scenarii dintre cele mai diferite, de la arsuri, răni adânci, fracturi deschise până la stop cardiac, iar manevrele de salvare pot fi exersate. Medicii spun că scopul acestui proiect - formarea la standarde europene a personalului medical - a fost atins.
„Rezultatele la evaluarea practică şi evaluarea teoretică au fost foarte bune, peste 95 la sută obţinând la evaluarea teoretică note de peste 8. E meritul lor pentru interesul de formare, credem şi a echipei de formare,” a declarat Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
În continuare, Universitatea de Medicină şi Farmacie va accesa un proiect european pentru amenajarea unui centru de simulare în care studenţii să facă practică.