Uniforma antitero cu sistem infraroșu a fost creată de un inventator din Croația pentru a-i ajuta pe militari să se descurce mai bine pe timp de noapte. Această uniformă antitero poate fi privită în două moduri - cu ochiul liber sau prin sistemul infraroșu, dar ce este cu adevărat special este că prin sistemul infraroșu pot fi observate mesajele care sunt ascunse pe exteriorul sau pe interiorul uniformei ca să poată fi observate, bineînțeles, pe timp de noapte. La fel ca uniforma este și centura sau gheata care au fost create pentru a fi folosite în armată.
Damir Matijak, cercetătorul croat care a creat uniforma, dă asigurări că aceasta este unică: "Aceasta este prima dată când cineva folosește sistemul infraroșu pe uniforme. Dacă ești în acțiune, poți vedea care soldați sunt ai tăi și care nu sunt."
Mulți dintre inventatori şi-au pliat creaţiile pe nevoile societății. Este şi cazul lui Adnan Al-Naimi, inventator din Qatar, care a realizat un aparat ce produce apă şi căldură şi funcţionează cu energie solară. Dispozitivul preia vapori din aer şi poate produce două mii de litri de apă în 24 de ore. "Am creat acest aparat pentru a produce apă pentru că în țara mea nu plouă, nu avem apă subterană și asta este o problemă pentru noi," a explicat inventatorul.
Euroinvent este la a șasea ediție și, de la un an la altul, numărul țărilor participante este din ce în ce mai mare. "Malaezia este cea mai mare delegație străină, cu peste 20 de inventatori. De menționat aici că inventatorii au vârste cuprinse între 16 și 80 de ani, o delegație numeroasă vine şi din Croația şi Polonia," a explicat Andrei Sandu, coordonator Forumul Inventatorilor Români.
Toate invențiile expuse la târgul de inventică au fost brevetate în ultimii 7 ani sau sunt în curs de brevetare, iar unele dintre ele au fost deja lansate pe piață. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 mai.