La Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași au venit pe lume, numai în ultimele 24 de ore, 20 de copii. Numărul record de nașteri din ultimele zile a dus la o supraaglomerare a secțiilor. Sunt 162 de nou-născuți dar numai 145 de paturi disponibile. Temporar vor fi folosite și paturi de la Ginecologie.
Medicii de la Cuza Vodă au avut de rezolvat și două cazuri dificile. O gravidă din Roman și una din Bârlad, cu operații pe cord în anii din urmă, au fost aduse la Iași pentru că medicii din Neamț și Vaslui s-au temut să facă operațiile, din cauza riscului crescut de deces matern.
”Grav este că cele două gravide nu au avut consult cardiologic efectuat și nici recomandat de medicii de familie sau de obstetrică. Este absolut necesar ca sarcinile cu patologie asociată să fie urmărite și de medicii specialiști. Gravidele cardiopate neinvestigate înainte de naștere au un risc major de complicații și de deces matern sau fetal”, a precizat prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternității ”Cuza Vodă”.
Medicii din Bârlad au refuzat să facă o operație de cezariană
O tânără de 25 de ani, studentă la Biologie în ultimul an, a fost transferată de urgență de la spitalul Bârlad. Femeia avea gemeni și era în a 32 săptămână de sarcină. Când avea 9 ani a fost operată pe cord deschis la Spitalul Fundeni. A mai făcut un control după 6 luni de la operație, apoi nu a mai fost văzută de niciun cardiolog.
”Medicul de familie Bentea Daniela a urmărit sarcina în colaborare cu medicul ginecolog Tornea Artur care nu au recomandat niciun control cardiologic pe parcusul sarcinii. Refuzată de echipa de obstetricieni și anesteziști de la Bârlad pentru a asigura nașterea, femeia a născut pe 11 septembrie prin cezariana, o fetiță de 2 kg și un băiat de 1,8 kg. Evoluția este favorabilă”, a mai spus Mircea Onofriescu.
O gravidă din Neamț a fost adusă la Iași chiar dacă nașterea era declanșată
O fată de 17 ani din Constanța, care locuiește în Dulcești, județul Neamț, a fost și ea la un pas de moarte. Operată la Iași în 2008, la Institutul de Boli Cardiovasculare, nu a mai făcut decât un control, la o lună după intervenția chirurgicală. A rămas însărcinată, iar medicii nu i-au recomandat control de specialitate în timpul sarcinii. ”Medicul care a răspuns de urmărirea sarcinii este Icnea Aurelia, medic de familie în Dulcești, Neamț. Gravida s-a transferat marți noaptea de la Spitalul Municipal Roman, cu sarcină 39 săptămâni. Nașterea era declanșată, iar când a ajuns la Maternitatea Cuza Vodă gravida avea dilatație completă”, a povestit managerul maternității. Tânăra a adus pe lume o fetiță de 2,6 kg. Și mama și copilul au o evoluție favorabilă.