"În această clasă, după cum vedeţi, tencuiala s-a spart şi în mare parte din ea, s-a desprins. Trebuie neapărat refăcut peretele" a spus o educatoare.
Aşa arată o sală de clasă unde învaţă copiii de la Grădiniţa nr. 17. Este o sală multifuncţională, în care cei mici studiază, mănâncă şi dorm. Iar unele dintre paturi sunt chiar lângă peretele crăpat. Astfel de fisuri se află în toate încăperile grădiniţei, de la bucătărie, cabinetul medical şi până la biroul de contabilitate.
Fănica Bud - director Grădiniţa nr. 17 Focşani: "Avem după cum se vede părţi de tencuială spartă, sărită de pe perete din majoritatea spaţiilor. Şi birouri şi săli de clasă. Nu avem centura de susţinere afectată. Toţi pereţii trebuie refăcuţi, ca tencuială, datorită structurii blocului din cărămidă".
Cu pagube mari s-a ales şi Şcoala „Ion Basgan". Aici, sălile de clasă arată ca un şantier în lucru. Bucăţi de tencuială groase chiar şi de 5 centimetri s-au desprins de pe pereţi. Cu toate astea, procesul de învăţământ nu a fost întrerupt.
Dan Grigoraş - director adjunct Şcoala „Ion Basgan": "Eu cred că în jur de 300 - 400 de milioane, cam astea ar fi pagubele pe care le-am suferit. Şi copiii intră în clasă uşor timoraţi. Nu oferă o privelişte prea plăcută tencuiala căzută de pe pereţi".
Probleme similare au fost şi în alte şcoli din municipiu şi judeţ.
Luminiţa Balaban - inspector general adjunct ISJ Vrancea: "În urma seismului din 22 noiembrie au fost identificate o serie de pagube la 11 unităţi şcolare dintre care cinci în mediul urban şi şase în mediul rural".
Autorităţile locale au evaluat starea tuturor clădirilor. Din fericire, structurile de rezistenţă nu au fost afectate. Doar la liceul din comuna Vidra, peretele cantinei s-a deplasat câţiva centimetri, dar încăperea nu este legată de sălile de clasă. Acum directorii unităţilor de învăţământ aşteaptă bani de la autorităţi pentru a reface stricăciunile produse de cutremur.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu