DendroRobotul poate fi utilizat de mineri pentru a le face munca mai sigură. Datorită senzorilor ataşaţi, maşinăria detectează la timp suflul exploziilor şi poate salva viaţa muncitorilor.
Anca Suliman, olimpică la robotică: "El explorează fiecare, fiecare drum posibil şi le alege pe cele care sunt sigure, reuşind să-şi găsească drumul spre ieşire. Asemenea, să zic, dendritelor unui neuron, se împarte în toate drumurile posibile".
De la această analogie a fost ales şi numele invenţiei- DendroRobotul. Proiectul mai cuprinde şi un robot deblocator, care are rolul de a elibera ieşirea din mină în urma exploziei.
Cătălin Cernat, olimpic la robotică: "Dacă la partea tehnică, la montat, pot să spun că nu a fost chiar foarte greu, în schimb, în momentul în care a trebuit să calibrăm senzorii, bineînteles, tot cu ajutorul domnului profesor, pentru că el ne-a învăţat tot ceea ce ştim până acum, ne-a luat ceva timp până să îi dăm de capăt".
Robotul este rezultatul pregătirii tinerilor în cadrul Centrului de Excelenţă în Robotică, înfiinţat în urmă cu un an. Aici ei au învăţat în fiecare duminică, cel puţin şase ore.
Prof. Săndel Agache, coordonator Centru de Excelenţă în Robotică: "Fiecare echipă îşi expune ideea proprie de rezolvare, nimeni nu critică. La final sunt selectate cele mai bune idei şi apoi se implementează proiectul".
Aurelian Căpăţână, elev: "Toţi vrem să ajungem acolo sus şi ca să ajungem acolo avem nevoie de repere, de oameni care au ajuns acolo, să vedem cum au ajuns acolo şi nu neapărat să-i copiem, dar să le urmăm exemplul".
Echipa din Vrancea va participa în luna noiembrie la etapa internaţională a competiţiei de robotică, din Qatar. Pentru a ajunge la olimpiadă, tinerii au nevoie de o finanţare de 9.000 de euro.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu