24 de vrânceni s-au trezit în noiembrie cu notificare din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Ei erau înştiinţaţi că trebuie să returneze o sumă de bani de care au beneficiat ilegal, după ce mai multe servicii medicale, de la furnizori diferiţi, le-au fost decontate simultan.
Mihai Copaci, director CAS Vrancea: "S-au descoperit anumite situaţii privind faptul că unii pacienţi care şi-au făcut analize medicale erau şi sub o formă de internare, continuă sau de o zi".
Altfel spus, Casa de Asigurări a realizat o dublă decontare, situaţie care contravine legii.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "În spatele meu se află una dintre clinicile la care mai mulţi pacienţi au venit pentru a-şi face analizele şi unde au declarat, pe propria răspundere, că nu sunt internaţi la spital în aceeaşi zi. Cum Sistemul Unic Integrat nu a avertizat CAS Vrancea că acelaşi CNP primeşte mai multe servicii medicale în aceeaşi perioadă, instituţia le-a decontat pe toate. Acum însă, după control, pacienţii trebuie să dea banii înapoi".
Mihai Copaci, director CAS Vrancea: "Având în vedere că sunt furnizori diferiţi, Sistemul Unic Integrat ar fi trebuit să avertizeze această situaţie astfel încât probleme de acest gen să nu se mai repete. Noi am sesizat Casa Naţională pentru a face modificările necesare".
Cea mai mare sumă pe care un pacient a fost obligat să o dea înapoi a fost de 220 de lei. Vrâncenii cred însă că returnarea banilor este o decizie prea dură, în special pentru un bolnav, indiferent de cine este vinovat pentru situaţia creată.
"E groaznic să dea banii înapoi. După ce că e bolnav, să mai ceară şi banii, mi se pare...să nu zic escrocherie" spune un localnic.
"De unde să-i dea? Dacă omul respectiv i-a cheltuit? Nu vă daţi seamă că nu are de unde să-i dea?" declară alt vrâncean.
20 de pacienţi s-au conformat până la începutul lunii decembrie şi au returnat aproximativ 1.500 de lei. Patru pacienţi au depus contestaţie şi aşteaptă decizia comisiei.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu