Deşi pare un drum forestier 2N este de fapt un drum naţional. Face legătura între localităţile Mărtineşti şi Bogza din judeţul Vrancea şi este impracticabil.
Nu are nicio palmă de asfalt, dar este semnalizat ca DN atât pe hărţi, cât şi la intrarea pe acest segement.
Şoşeaua naţională şerpuieşte uşor printre culturile agricole, iar peisajul este chiar interesant. Numai că, niciun locuitor al localităţilor din zonă nu riscă să circule cu maşina pe acolo.
Oamenii sunt revoltaţi pentru că sunt nevoiţi să ocolească 45 de kilometri pentru a ajunge în localitatea vecină. Situată la numai 11 kilometri dacă s-a folosi Drumul Naţional 2N.
Tudora Vişan - consilier local Mărtineşti: "De la Iaşi, de la Bucureşti, de unde or vrea, să ni-l facă, că şi noi suntem oameni. Nu vii la noi numai când se fac alegerile. Că dacă vine atunci, vine prea târziu. Punem la marginea satului o pancartă şi spune aşa: pe aici nu se trece. Şi nu va mai trece".
Dumitru Bălan - viceprimar Tătăranu: "Acest drum pe care ne aflăm acum, după părerea mea, este o ruşine a companiei de drumuri naţionale. Pentru că starea pe care o vedeţi este de ani şi ani de zile. Practic nu se poate circula".
Ion Ghinea - localnic Mărtineşti: "Nu trec oamenii cu maşinile spre Bogza. Vai de mine şi de mine. Dar nu se poate discuta domnule de trecut vreo maşină pe aici. Nu ai cum".
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri, regionala Iaşi, spun că vor interveni pe acel segment. Dar nu se ştie cât timp va mai trece până când va arăta a drum naţional.
Ovidiu Laicu - director CNADNR Iaşi: "Cred că până în septembrie va fi pietruit. Ca şi cu un copil: întâi învaţă să meargă, după aia îl dăm la creşă, grădiniţă. Deci durează".
Un drum naţional trebuie să îndeplinească trei condiţii esenţiale: benzile de circulaţie să fie late de 3,5 metri, fiecare să aibă acostament şi şanţuri de scurgere a apei.
Niciuna dintre aceste trei condiţii nu este îndeplinită pe DN2N, pe segmentul Mărtineşti-Bogza.
reporter: Adrian Obreja
operator: Bogdan Cazacu