În 2013 au început demersurile pentru amplasarea de refugii în staţiile de autobuz. De atunci şi până în prezent au fost acoperite 143 de staţii din cele 245 existente în oraş.
Nemulţumirea gălăţenilor vine din faptul că tocmai zonele centrale, care sunt şi cele mai aglomerate nu beneficiază de aceste refugii, iar oamenii aşteaptă maşina în ploaie sau vânt.
"Stăm în ploaie ca animalele dacă vreţi să mă credeţi. Încă aici este o bancă, dar pe partea cealaltă nici bancă nu e. Ştiţi unde au băgat staţii?! Pe Calea Prutului, unde nu se circulă, pe străzi, în cartier" spune un gălăţean.
Achiziţia celor 143 de adăposturi, montarea acestora şi reparaţiile ulterioare au costat Primăria 580 de mii de lei.
Pentru a acoperi toate staţiile din oraş ar mai fi nevoie de 102 refugii.
Primăria motivează că zonele centrale au fost lăsate la urmă pentru a face economie. Şi asta pentru că anumiţi investitori şi-au maifestat interesul de a achiziţiona refugiile pe cheltuiala lor şi de a le folosi ca spaţii de publicitate.
Intârzierea vine şi pentru că regulamentul privind publicitatea stradală a fost aprobat abia în această vară.
Emanuela Turcu - purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Am demarat procedurile, în primul rând de negociere dar şi cele legale, pentru a putea atribui aceste 102 locaţii pentru refugii şi a crea un parteneriat între administraţia publică locală şi firmele doritoare în aşa fel încât lucrările să se facă pe cheltuiala acestor firme, iar banii pe care îi economisim să-i folosim în alte direcţii".
Până când se va încheia un parteneriat între aceste firme şi primărie, gălăţenii aflaţi în zonele centrale ale oraşului se vor adăposti pe unde pot de intemperii.
Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Bogdan Cazacu
Editor web: Dana Costache