Temperaturile caniculare din ultima lună au făcut ca producţia de lapte de la ferma de vaci din localitatea Matca să scadă chiar şi cu două tone într-o singură zi, de la 13.000 de litri la 11.000 de litri. De exemplu, potrivit estimărilor, o vacă de lapte Holstein care ar fi trebuit să producă în trei luni peste 15.000 de litri de lapte, din cauza căldurii va produce doar 10.000 de litri.
Cele 1.000 de vaci din fermă sunt ferite de caniculă cu ajutorului unor ventilator cu vapori de apă, însă animalele nu mai mănâncă cu aceeaşi poftă nutreţul.
Gabriela Ganea, inginer zootehnist: "Noi pentru evitarea stresului de căldură am luat toate măsurile, în sensul că asigurăm o ventialţie naturală, plus că asigurăm şi o ventilaţie artificailă prin intermediul ventilatoarelor cu pulverizare de apă."
Din cauză că nutreţul s-a uscat pe câmp, el şi-a pierdut din consistenţă, iar acum fermierii trebuie să investească în surplusuri de proteine şi fibre.
Gabriela Ganea, inginer zootehnist: "Umiditatea se pierde foarte mult, se pierde şi o parte din proteină normal că se pierde, dar noi venim cu surplusuri la furajare. În momentul în care vezi că un furaj are deficienţe trebuie să intervii cu altceva, găseşti soluţii."
Pierderile pe lună la lapte au ajuns să fie de un miliard de lei vechi.
Gavrilă Tuchiluş, fermier: "Noi la ora actuală vindem laptele sub preţul de producţie, sperăm ca odată cu 1 septembrie şi sperăm ca instituţiile statului să îşi facă datoria şi să urmărească cantităţile de lapte care vin din străinătate, calitatea lui, iar produsule lactate la fel să fie verificate."
Tot din cauză că pajiştile şi culturile de nutreţ s-au uscat înainte de vreme, fermierii nu mai au ce recolta şi se tem că nu vor avea cu ce să-şi hrănească animalele. Soţii Mihalache au o fermă de vaci în localitatea Cudalbi iar cele 20 de hectare de păşuni pe care le deţin sunt afectate în proporţie de 80 la sută.
Daniela Mihalache, fermier: "Nu mai avem la momentul de faţă nutreţ pentru animale şi o să trebuiască să întrăm din stocurile de iarnă."
Pajiştile au fost verzi doar două luni, anul acesta, iar la lucernă fermierii spun că, acum, la a treia recoltă, nu vor recolta nimic.
Rediu Mihalache, fermier: "Din cauză că nu a plouat în 2015, nu am recoltat decât două coase iar noi trebuie să recoltăm patru coase."
Nu puţin de 16.800 de hectare de pășuni, 5.158 de hectare de lucernă şi 3.026 de hectare de plante de nutreţ sunt afectate de secetă. Valoarea pagubelor raportată de Prefectura Galaţi este de 6 milioane de euro.
reporter: Cornelia Mazilu
operator: Luigi David