Colinde care vesteau în limba rusă naşterea Domnului s-au auzit miecuri în biserica Sfântul Nicolae din Galaţi. Prima zi a Crăciunului pe rit vechi a fost sărbătorită de peste 150 de ruşi lipoveni aflaţi în oraşul de la Dunăre. Pentru ei, semnificaţia religioasă a acestei zile este extrem de importantă.
Marieta Olaru: "Pentru mine partea religioasă este cea mai importantă. În Ajun se merge la biserică, la sfintele împărăţeşti, seara se merge la sfânta liturghie, se mănâncă după sfânta liturghie, fără ulei".
Mulţi dintre cei prezenţi la slujbă aveau în mână un şirag de mătănii pe care îl foloseau la rugăciuni.
Peltelei Achifiev, preşedinte comunitatea ruşilor-lipoveni: "În funcţie de păcatele pe care le-au săvârşit, preotul le dă canoane. De exemplu, preotul spune în funcţie de păcatele pe care le-ai săvârşit îţi dau 2-3 mătănii. O singură mătanie are 100 de mătănii. Şi el îţi spune ori le faci până la brâu, ori te apleci până în pământ".
După slujba care a ţinut până aproape de ora prânzului, toţii creştinii ortodocşi pe rit vechi s-au îndreptat spre casă, pentru a se înfrupta din produsele tradiţionale gătite de gospodine. Printre cei nerăbdători se afla şi doamna Irina Suhova, în vârstă de 85 de ani.
Irina Suhova: "Răcitură - haladeţ, avem cârnaţi - calbasî, scrubi - plăcintă de dovleac. Ne vedem la părinţi prima dată. A doua zi la neamuri. Până de Bobotează facem aşa şi cântăm slavă lui Dumnezeu, colinde".
Cei care se bucură cel mai mult de această perioadă sunt copiii ai căror părinţi sărbătoresc Crăciunul de două ori. Şi asta pentru că şi Moşul vine tot de două ori!
Diana Chiban: "A fost de două ori, acuma a venit a doua oară. A fost atunci când au primit zâne şi ce şi-au dorit şi acum când au primit de la buni, de la mătuşa".
"A venit deja Moşul. Am fost cuminte şi mi-a adus o zână" a spus o fetiţă.
După sărbătoarea Crăciunului, creştinii ortodocşi pe rit vechi vor trece în Noul An pe 15 ianuarie.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu