Silvian Simion - şef serviciu administrativ: "Din exterior au intrat. De aici au avut acces la ţeavă. Aici se bifurcă şi c analizarea".
Totul s-a petrecut subteran.
Raluca Ardean - reporter Digi24: "Hoţii au avut acces cu uşurinţă în curtea interioară a spitalului prin sistemul de canalizare, unde au şi identificat ţeava de cupru care alimentează spitalul cu oxigen. Pe aceasta au furat-o aproape în întregime."
Silvian Simion - şef serviciu administrativ: "Am înţeles că săptămâna asta, de două ori. O dată în noaptea de luni spre marţi, 4 spre 5, şi o dată în noaptea de 6 spre 7. Din canalizare. 120 de metri în prima fază, 10 metri a doua fază".
Lipsa de oxigen a pus spitalul într-o situaţie extrem de grea. Zeci de copii au fost în pericol de moarte.
dr. Aurel Nechita - medic cardiolog: "Este un lucru care nu se mai cheamă furt, se cheamă crimă. Pentru că în acest spital, în acest moment sunt peste 200 de copii cu diferite afecţiuni dintre care 30, 35 sunt în stare deosebită. Închipuiţi-vă ce se întâmplă într-o sală de operaţie unde un bolnav este intubat şi fără oxigen nu poate respira".
dr. Florin Iordache - medic şef UPU: "În ultimă instanţă, dacă avem nevoie, folosim tuburile de oxigen care sunt mobile. Dar nu sunt suficiente în caz de urgenţă majoră. Nu!!! La urgenţă majoră instalaţia. Aia este baza".
Părinţii internaţi împreună cu copiii lor se tem pentru viaţa celor mici.
Crinuţa Herghelegiu: "Foarte mare pericol. Acum dacă i-ar fi rău unui copil ce face cu el? Moare copilul până aduce ţeavă?"
A fost sesizată poliţia, dar hoţii nu au fost prinşi nici până acum.
Bogdan Cojocaru - purtător de cuvânt IPJ Galaţi: "În cauză poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat".
Conducerea spitalului a solicitat ajutorul unei firme specializate care a remontat ţeava de urgenţă. Costurile reparaţiei se ridică la opt mii de lei, iar suma este suportată din bugetul unităţii medicale.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu