Nouă directori de şcoli din Tecuci acuză Inspectoratul Şcolar Galaţi de abuz

Data publicării:
liceu tecuci

Adriana Ciocănel este profesor de informatică de peste 17 ani, iar în ultimii doi a condus Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş" din Tecuci. Până zilele trecute, când a fost anunţată de inspectoratul şcolar că este schimbată din funcţie. La baza deciziei stau criterii care nu au legătură cu învăţământul susţine ea.

Adriana Ciocănel - fost director Colegiul Tehnic „Calistrat Hogaş": "Chiar discutam cu colegii aflaţi în aceeaşi situaţie şi spunea la un moment dat unul dintre ei, că probabil pe fişa de evaluare a unui director ar trebui să mai apară încă o rubrică, evaluare politică a directorului respectiv".

În aceeaşi situaţie este şi fostul director al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu". El susţine că s-a pus presiune asupra sa prin efectuarea unor controale repetate. De fiecare dată rezultate au fost pozitive.

Elena Şipoteanu - fost director Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu": "Motive concrete nu cunosc. Doar pe o tentă politică s-a făcut schimbarea. Deoarece pe parcursul anului şcolar am avut inspecţii atât din partea inspectoratului, cât şi din partea ministerului, unde am obţinut calificativul „foarte bine".

De când au aflat că vor fi schimaţi din funcţie, începând cu 31 august, toţi cei nouă directori şi-au înaintat demisiile în semn de protest. Primarul este de partea profesorilor, care a sesizat şi Ministerul Educaţiei.

Daniel Ţuchel - primar Tecuci: "În municipiul Tecuci, reprezentanţii PSD au făcut presiuni asupra directorilor de şcoli, în special a anumitor directori care au beneficiat de sprijin politic atunci când au fost numiţi, şi iată consiliul din cadrul inspectoratului şcolar a decis demiterea acestora".

În schimb, Inspectoratul Şcolar nu recunoaşte că schimbările din funcţie s-ar fi făcut pe criterii politice. Contractele manageriale expiră luna asta şi s-a decis pur şi simplu înlocuirea conducerii. Şi totuşi...

Diamanta Bulai - inspector general adjunct ISJ Galaţi: "Există multe discuţii, speculaţii în legătură cu politizarea sistemului educaţional. Cred că adevărul este undeva la mijloc. Dacă este să vorbesc strict personal, toate lucrurile se vor rezolva în momentul în care se vor ocupa funcţiile prin concurs."

Mult mai tranşant este fostul inspector şcolar general, Doru Resmeriţă.

Doru Resmeriţă - fost inspector general şcolar: "Este un sistem convenabil întodeauna, eu vă spun foarte clar, celor care sunt la putere, este convenabil mai ales în perioada de alegeri, atunci când se consideră că un director de unitate şcolară poate să înfluenţeze mai ales în şcolile rurale, comunităţile rurale ca şi decizie de vot".

Pentru moment, concursurile pentru ocuparea unor funcţii de conducere a şcolilor nu se pot susţine pentru că nu există metodologie.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri