Prima localitate în care au ajuns cei din Arad a fost oraşul Tîrgu Bujor.
Unul dintre candidaţi este şi Gelu Călin, care după 24 de ani de muncă în Combinatul Siderurgic, a rămas şomer. El spune că ar fi dispus să plece tocmai la Arad dacă va fi angajat.
Gelu Călin, candidat: „O să-mi vină greu, dar mă obişnuiesc. După ce am lucrat 24 de ani în oţelărie...Încerc. Speranţa moare ultima."
Şi Victor şi-a încercat norocul. Tânărul a lucrat până acum în străinătate şi s-a întors în ţară în căutarea unui loc de muncă mai sigur.
Victor Popa, candidat: „Sunt şomer de un an şi ceva. Caut un loc de muncă serios."
Pe unii, însă, distanţa mare de casă îi descurajează.
Vasile Petrea, candidat: „Eu am făcut cererea, dar distanţa e cam mare, dar să vedem. Eu o să mă mai confrunt acasă să văd cu familia, să văd care e treaba. Dacă era pe aici, mai aproape."
Oferta companiei vine cu un salariu de încadrare de 1.230 de lei brut, bonusuri de prezenţă în valoare de 15 la sută, tichete de masă, ajutor social pentru diverse evenimente, al 13-lea salariu, dar şi transport gratuit.
Pe lângă asta, muncitorii beneficiază şi de cazare şi două mese pe zi. Localnicii nu găsesc o astfel de ofertă la angajatorii din regiune.
Laurenţiu Gîdei, primar Tîrgu Bujor: „De cele mai multe ori munca calificată, oarecum, lipseşte, dar pentru cei necalificaţi există oportunitatea lucrului ca zilier la staţiunea de cercetări viticole."
Marian Filimon, preşedinte Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi: „Vestul, la ora actuală e o zonă care se dezvoltă mult mai repede, e o zonă care are o altă strategie. Se vor înmulţi să vor bate sin poartă în poartă căutând forţă de muncă."
Vineri, compania va face recrutări în Tecuci. Galaţiul se află, în acest moment, pe locul patru în ţară în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi şomeri, rata ajungând la 9,48 la sută.
Spre comparaţie, judeţul Arad a înregistrat una dintre cele mai mici rate ale şomajului, de 2,43%.
reporter: Mihaela Brazdeş
operator: Ionuţ Mocanu