Când a fost semnalată prima dată problema din parc, muncitorii de la Apă Canal au venit la faţa locului şi au făcut o analiză a situaţiei.
Au ajuns repede la concluzia că acel canal colector s-a înfundat din cauza unor lucrări de modernizare în Cartierul Micro 17 şi toate resturile de la materialele de construcţii au ajuns în canal.
Ca să-l desfunde muncitorii au tăiat ţeava şi au lasat-o aşa, iar dejecţiile şi resturile menajere s-au scurs în parc.
Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă Canal: "Acest cartier Micro 17 are încă multe străzi neasfaltate, s-au executat multe lucrări de modernizări, construcţii noi în zonă, în timp aceste materiale de construcţii au ajuns în sistemul de canalizare".
În timp ce dejecţiile poluează parcul, reprezentanţii Gărzii de Mediu fac apel la înţelegere, motivând că este o situaţie delicată.
Iulian Cosma, comisar şef Garda de Mediu Galaţi: "La momentul actual este o situaţie deosebită. Dacă nu îşi vor rezolva problema, riscă şi amenzi. Vorbim după".
Mai grav este că apele uzate care provin din aceste canalizări pun în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parc.
Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP: "Pot transmite anumite afecţiuni cum ar fi hepatita de tip A, hepatita mâinilor murdare, boli digestive gen enterocolite şi nu în ultimul rând pot provoca şi dermatite alergice tocmai datorită intrării în contact a pielii cu dejecţiile acumulate pe suprafaţa parcului".
Gălăţenii sunt nemulţumiţi de starea parcului.
"Mă deranjează mirosul, ne afectează şi sănătatea" spune un trecător.
"Ne este teamă pentru copii, că sunt mici şi trebuie să respire aer curat" declară alt gălăţean.
Pentru remedierea defecţiunilor colectorului de canalizare din zonă, societatea edilitară a început joi dimineaţă o lucrare de decolmatare.
O parte a parcului a fost împrejmuită pentru a fi făcute excavaţii.
Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă Canal: "Avem de săpat până la adâncime de 10 metri. Vor fi lucrări destul de complexe, panta este accentuată în zona respectivă, se intră greu cu utilajele".
Până când muncitorii de la Apă Canal vor remedia avaria apele reziduale provenite din canalizări se scurg în parc.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operatori: L. David, B. Cazacu
Editor web: Dana Costache