Conferinţa şi-a propus abordarea unor teme de actualitate, printre care şi greutăţile pe care le întâmpină organele de cercetare penală în combaterea criminalităţii organizate.
Prelegerile au fost ţinute de specialişti în domeniu din Spania, care au vorbit despre cele mai frecvente infracţiuni comise de români. Furturile se situează pe primul loc.
Fernando Bermejo, procuror şef al crimei organizate Spania: „Şi delicte care provin din prostituţie. Cum este traficul de femei de origine română care sunt obligate să lucreze ca prostituate în Spania."
Tematica dezbaterilor a fost destinată atât profesioniştilor, cât şi studenţilor care s-au arătat foarte interesaţi de subiectele abordate.
„Întâlnim păreri diferite, opinii. E o experienţă pentru noi, studenţii la drept şi sfaturile dumnealor ne sunt foarte utile" spune un student.
"Ar trebui educaţi, în primul rând, cu privire la crima organizată. Poate contează şi nivelul de trai sau faptul că nu sunt locuri de muncă" declară alt student.
Fernando Bermejo, procuror şef al crimei organizate Spania: „Din cauza unora, o ţară este denigrată. Eu nu cred asta. Cred că România este o ţară cu potenţial, corectă şi majoritatea românilor care lucrează în Spania o fac într-un mod cinstit, dar niciodată nu se vorbeşte despre ei, mereu se vorbeşte despre cei răi."
Specialiştii au evidenţiat cauzele care duc la extinderea acestui fenomen.
prof. univ. dr. Florin Tudor , decanul Facultăţii de Drept Galaţi: „Crima organizată este consecinţa unor aspecte care ţin de dezechilibre economice, care ţine de migraţia forţei de muncă."
Potrivit Biroului ONU pentru lupta impotriva drogurilor şi crimei organizate, traficul pentru exploatare sexuală reprezintă 58% din totalul cazurilor de trafic la nivel global, în timp ce ponderea cazurilor depistate de muncă forţată s-a dublat în ultimii ani, ajungând la peste 30%.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu
Editor web: Dana Costache