Pentru că foarte mulţi gălăţeni nu şi-au plătit factura la întreţinere o perioadă lungă de timp, datoriile Apaterm, societatea care distribuie agentul termic în oraş, către Electrocentrale au ajuns la 31 de milioane de lei.
În aceste condiţii, CET livrează căldura la parametri insuficienţi şi avertizează că în curând situaţia se va înrăutăţi.
Sinan Mustafa, administrator CET Galaţi: "Înştiinţăm că în 10 zile vom diminua parametrii tehnici la minimul instalaţiei noastre. Ce înseamnă? Înseamnă că vom diminua căldura până la limita la care instalaţiile noastre o pot permite".
Altfel spus, în plină iarnă şi în prag de sărbători, gălăţenii riscă să rămână fără căldură în apartamente. Reprezentanţii Apaterm recunosc că datoriile către CET sunt foarte mari, dar declară că plăţile populaţiei au crescut considerabil.
Mihai Costache, purtător de cuvânt Apaterm: "Am coborât datoria de la asociaţiile de proprietari către Apaterm. A coborât de la 178 de milioane la 150".
Sinan Mustafa, administrator CET Galaţi: "Au un ritm de încasare de la populaţie care a crescut, dar din 100% din ce încasează, la noi ajunge maxim 50%, în condiţiile în care la noi ar trebui să ajungă 65%-70%. Motivaţia este că banii se duc pe salarii şi pe alte cheltuieli".
Printre bun-platnici se află şi Vasile Rusu, un pensionar de 85 de ani. Cu toate acestea, ţevile caloriferelor sunt mai mult reci, aşa că omul se încălzeşte cu un reşou.
Vasile Rus, locatar: "Ţeava care coboară este rece, am dat drumul dar dacă am văzut că nu se încălzeşte am oprit. Deci ţevile sunt reci, iar apa caldă vine mai greu. Da, mai greu. Dacă la mine la trei este aşa, dar la 11? Eu am grijă când primesc pensia prima datorie este să îmi plătesc facturile".
Această mentalitate este singura care ar putea scăpa Galaţiul de pericolul care îl paşte. Cel puţin asta consideră edilul oraşului, după epuizarea resurselor financiare disponibile.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Am promis acum ceva timp în urmă că vom micşora preţul la gigacalorie de la 247 la 200. Am făcut toate eforturile omeneşti posibile dacă tot nu se plăteşte, chiar nu se poate, sistemul nu poate funcţiona".
Guvernul a acordat, în noiembrie, Galaţiului nouă milioane de lei pentru plata în avans către Romgaz. Aceşti bani au fost cheltuiţi până acum în proporţie de 80%, restul fiind alocaţi pentru începutul lunii decembrie.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu