Brioşă magică, preparată la Galaţi. Prăjitura are în compoziție zer, făină de soia și coajă de ou

Data publicării:
briosa1

"Prima dată se adaugă zerul, după care adăugăm coaja de ou, dizolvată în oțet. Amestecăm foarte bine, adăugăm și sursele de făină" a făcut o demonstraţie realizatorul brioşei.

Așa sună rețeta magică a unei brioșe pe care o prepară studenții gălățeni de la Facultatea de Știința Alimentelor.

Cu acest produs tinerii au şi câștigat locul doi la etapa națională a concursului Ecotrophelia, o competiție între studenții de profil din țară, care trebuie să creeze un produs alimentar ecologic și original.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: "Dacă până acum erați obișnuiți să folosiți albușul și gălbenușul atunci când gătiți o brioșă, studenții gălățeni vă propun să folosiți și coaja de la ou. Astfel, ei vă promit că veți avea parte nu doar de o brioșă cu foarte mult calciu, dar și că veți redescoperi gustul copilăriei."

Față de brioșele clasice, unde se folosește amoniacul, studenții au apelat la un alt secret: drojdia! Nici designul nu este unul oarecare: este inspirat din povești magice.

Andrei Sorin Bolocan, student: "Întotdeauna ciupercile albe cu pete roșii sunt considerate otrăvitoare. Noi am vrut să schimbăm conceptul de ciupercă otrăvitoare, în primul rând pentru că place atunci când vezi un asemenea produs.

Pentru că a fost vorba de o competiție ecologică, produsul studenților gălățeni este prietenos chiar și cu mediul.

Andreea Crăiță, studentă: "În compoziție, în loc de lapte sau apă am folosit și zer. Care este un poluant al mediului înconjurător. Concursul se bazează pe ecoinovare. Și de aceea am folosit zerul."

Cum nu există niciun astfel de produs pe piața din România, tinerii speră ca brioșa să poată fi consumată, curând, în cafenele și ceainării.

Elena Alexandru Oniciuc, studentă: "Costurile nu ar fi foarte ridicate față de celelalte brioșe care există pe piață. Noi ne-am gândit să fie maxim 7 brioșe într-o cutie, preţul de 7-8 lei la producător."

Astfel de performanțe nu ar fi fost posibile dacă Facultatea de Științe Alimentare nu ar fi reușit să atragă fonduri europene pentru modernizarea laboratoarelor.

Petru Alexe - decan Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: "Prezentul laborator are o dotare din proiectul Respia. Cel care l-a dotat pe acesta avea 3,5 milioane."

La etapa națională a concursului Ecotrophelia din acest an au participat 14 echipaje din 8 centre universitare.

Studenții din Suceava au câștigat premiul întâi, cu o înghețată dietetică și vor merge la etapa internațională, care va avea loc în octombrie, la Paris.

Reporter: Georgiana Ciurea

Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...