Inițiatorii și partenerii acestui proiect au făcut deja un prim pas în acest sens și au făcut un tur de forță în cele 12 orașe din regiunea de Sud- Est pentru a le convinge să se alăture Brăilei.
Focșani, Slobozia, Măcin și Tulcea sunt doar câteva dintre orașele care au ajuns deja la un numitor comun cu autorităţile locale brăilene pentru susţinerea acestui proiect.
Constantin Teodorescu, inițiator proiect: "Dimensiunea europeană a proiectului nostru se bazează pe aceste 12 comunități".
Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila: "Ideea este a cumulării unui număr care să însemne cifra 12. Care să însemne: 12 ore, 12 luni, 12 etnii, 12 feluri de mâncare, 12 activităţi, 12 oraşe implicate într-un format care să-mi dea o dimensiune regională".
Nicolae Topoleanu, primarul orașului Măcin: "Sper într-o colaborare fructuoasă și Brăila să câștige această competiție".
Alexandru Stoica, primarul orașui Slobozia: "Brăila da, într-adevăr, un oraș foarte vechi cu tradiție, ați văzut avem acolo și teatru și filarmonică, cu de toate, un oraș mai mărișor și care poate să ne reprezinte în interes cultural".
Iniţiatorii proiectului spun că vor pune accentul şi pe relaţiile cu ţările învecinate precum Moldova, Turcia, Bulgaria sau Grecia, în special cele care au comunităţi în zona noastră.
"Dacă s-ar investi și la noi mai mult, am avea șanse, de ce nu. Multe personalități în istorie și în cultură și știință au fost din Brăila, așa că am avea ce să prezentăm, dacă știm să prezentăm" spune un localnic.
Pe 9 mai, de Ziua Europei, autorităţile locale pregătesc un program spectaculos, iar numărul 12 va fi cheia întregului eveniment.
Mircea Ciucașu - voluntar proiect, director Casa de Cultură Brăila: "Vor fi organizate din oră în oră, activități culturale, unde vor fi transmise mesaje, bineînțeles, în 12 limbi, ale celor 12 limbi din Brăila".
Oraşele care vor să intre în competiţia "Capitală Culturală Europeană" îşi pot depune candidaturile până în luna octombrie.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David