Declarat monument istoric, imobilul care a găzduit Casa de Cultură din Brăila a fost reabilitat de Consiliul Județean în toamna anului 2013 cu 2,5 milioane de lei și, de atunci, a fost păstrat sub cheie, fără ca nimeni să-i găsească o destinație. După mai multe propuneri, cu care șeful suspendat al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu nu a fost de acord, imobilul a fost redat, într-un final, tot culturii.
Viorel Mortu - președinte interimar CJ Brăila:"Am hotărât să o atribuim muzeului Brăilei pentru a așeza acolo Muzeul de Etnografie. Brăila are o colecție formidabilă de material etnografic, în mod cert, cel mai important muzeu etnografic din Sud-Estul României."
Conducerea Muzeului Carol I recunoaște că aștepta de ani buni această decizie și, acum că promisiunea autorităților s-a îndeplinit, se gândește cum o să arate noua expoziție etnografică.
Ionel Cândea - director Muzeu Carol I Brăila: "O colecție care numără 3000, 3000 și de piese din tot ceea ce înseamnă arealul județului Brăila și din tot ceea ce înseamnă domeniul etnografie-arta populară, plecând mai întâi de toate de la ocupațiile din județul Brăila, agricultură, păstorit, pescuit etc."
Fosta secție de etnografie a Muzeului Carol I a fost închisă de autoritățile locale în 1990, din cauza microclimatului nefavorabil din sediul aflat în Grădina Publică. Încă de pe atunci, colecția muzeului zace nevalorificată într-un depozit, pe rafturi și în cutii.