Aurica Ionescu - directorul unei grădinițe din Brăila: "Aceasta este clasa care a fost cel mai mult afectată de vărsat. Din 26 de copii înscriși cam 20 au avut epidemia aceasta de vărsat".
Cunoscută mai mult sub denumirea populară de vărsat de vânt, varicela a început să facă victime la Brăila din luna februarie a acestui an, odată cu creșterea gradelor în termometre.
dr. Valerică Avram - purtător de cuvânt DSP Brăila: "În trimestrul I 2015, numărul de cazuri raportate la nivelul Direcției de Sănătate Publică au fost de 232, reprezentând 227 de cazuri nespitalizate și cinci cazuri spitalizate".
Mai grav este că fenomenul capătă amploare de la un an la altul. În aceeași perioadă din 2014, numărul cazurilor de varicelă abia dacă ajungea la 200.
Potrivit medicilor, de vină sunt temperaturile oscilante, dar și lipsa unui vaccin de imunizare în schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii.
dr. Steluța Nedelcu - medic de familie: "În ultimul timp au crescut cazurile de varicelă. A fost o avalanșă înainte de sărbători, de vacanță, după aceea s-au liniștit puțin, iar acum au început iarăși. De obicei, copiii de grădiniță și clasele I-IV".
Georgeta Ioanițiu - asistent pediatru grădiniță: "În prima zi după vacanța de Paște, la unitatea noastră au apărut nouă cazuri de varicelă care au fost mobilizate la domiciliu. S-a efectuat o igienizare riguroasă, schimbarea lenjeriei, dezinfecție cu substanțe clorigene, aerisire, fiert lenjeria, veselă, tacâmurile, mobilierul".
Magdalena Bratu - mătușa unui copil cu varicelă: "I-au ieșit bubițe pe corp, i-a fost puțin rău și am fost la medic, are tratament, am înțeles că se mai ține și puțin regim".
Varicela este produsă de virusul varicelo-zosterian care se găsește mai ales la nivelul leziunilor de pe piele.
Transmisterea acestei boli se face prin contact direct de la o persoană la alta, perioada de incubație a bolii fiind în general de 17 zile de la expunere.
Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David